Социални работници от цялата страна с предупредителен протест

Едночасова предупредителна стачка в структурите на Агенцията за социално подпомагане предстои на 12 декември, вторник, от 10 до 11 часа. В нея ще се включат дирекциите „Социално подпомагане“ в цялата страна, съобщиха от КТ „Подкрепа“-Варна.

Работещите в Агенцията ще отстояват исканията си докрай и в случай, че не бъдат чути, ще спрат работа и ще обявят безсрочни стачни действия.

Исканията им са:

• 30% увеличение на разходите за заплати с приемането на бюджета за следващата година;
• Осигуряване на средства за защита и корекция на зрението на работниците и служителите на АСП;
• Актуализация размера на средствата за представително работно облекло;
• Промяна на Класификатора на длъжностите в администрацията съдържаща преобразуване на правоотношенията на социалния работник от трудови в служебни и минимално изискване за образователна степен при назначаване – бакалавър.

По изчисления на Синдиката на административните служители „Подкрепа“ е необходимо да бъдат осигурени средства в размер на 39,6 милиона лева. „Именно такъв ресурс настояваме да бъде осигурен в ЗДБРБ за 2024-а. Не по-малко важно е след осигуряването на необходимите средства те да се разходват за нарастване на основната заплата на всички служители на АСП по съгласуван с и одобрен от синдикалните организации механизъм“, посочват от КТ „Подкрепа“-Варна.

„В Агенцията за социално подпомагане работят над 4600 души, които ежедневно, ежечасно и ежеминутно изпълняват своето професионално, но и чисто човешко призвание – грижат се за нашите съграждани в нужда! Унизително е социалните работници, чийто ангажименти нарастват постоянно през последните години, да получават възнаграждения, които са близки до минималната работна заплата! Настояваме за справедлива оценка на техния труд“, допълват от конфедерацията.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене