Цветан Цветанов и Майкъл Браун: Групите за наркотрафик все по-често работят с международни терористични организации и престъпни криминални синдикати

Председателят на Евро-атлантическия център за сигурност Цветан Цветанов се срещна във Вашингтон с бившия директор по операциите на американската Агенция за борба с наркотиците (ДЕА) Майкъл Браун. Двамата ги свързва дългогодишно професионално сътрудничество. По времето на Цветанов като вицепремиер и министър на вътрешните работи, април 2012 г. в София бе открит офисът на ДЕА, като за официалното му откриване пристигна именно Майкъл Браун като тогавашен шеф по операциите на службата, заедно с директора на ДЕА Мишел Лионхарт. Откриването на офис на ДЕА в България беше знак за стратегическо партньорство и сътрудничество между САЩ и България. Представителите на ДЕА работеха ежедневно с българските си партньори по изключително важни текущи разследвания в България, региона и света. Година по-късно, в знак на отличното сътрудничество между МВР и ДЕА, американският Конгрес отпусна целево финансиране за ГДБОП – МВР в размер на 2 млн. долара.

По време на днешната си среща Цветанов и Браун изразиха удовлетворение от отличното сътрудничество през периода 2009 – 2013 г., довело до множество знакови операции по противодействие на международния наркотрафик с водещата роля на службите в България. Тогава, в рамките на няколко години, при съвместни операции бяха задържани тонове хероин, кокаин, амфетамини и прекурсори. Тези операции редовно намираха положително отражение в годишните доклади на Държавния департамент по противодействие на наркотрафика.

Цветанов и Браун се обединиха около мнението, че днешните групи за наркотрафик са станали още по-изобретателни, много често вече работещи в тясно взаимодействие с международни терористични организации и престъпни криминални синдикати. Съпътстващи дейности като трафик на оръжие и хора, пране на пари, са само част от престъпната палитра на тези организации. В същото време в държави със слаба централна власт се наблюдава тенденция наркотрафикантите да се стремят към директно корумпиране на политическите елити и в частност правоохранителните структури в държавата, с цел тяхното отслабване и подчинение.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене