Заплатата на благоевградските общински съветници остава без промяна

Заплатата на благоевградските общински съветници остава без промяна ако Проектоправилникът на местния парламент бъде приет във варианта, предложен от комисията, съобщи на пресконференция общинският съветник и председател на Временна комисия за подготовка на проект на Правилник за организацията и дейността на общински съвет, неговите комисии и взаимодействието му с общинска администрация Антоанета Богданова.
По думите ѝ на днешното заседание на комисията, сформирана за изработване на правилника, е взето решение да отпадне минималния праг от 35 % и да се запази досегашния размер на възнагражденията.

„В обявеният 14-дневен срок за предложения за промени получихме 9 предложения и становища, част от които бяха свързани със заплатите на председателя на Общински съвет и общинските съветници. Други от тях бяха за по-голяма публичност в работата на Общински съвет и комисиите. Свършихме много работа и приехме всички разумни предложения“, каза още тя.
От своя страна председателят на Общински съвет Радослав Тасков благодари за добрата работа на комисията, както и на всички, отправили предложения за промени в правилника.
Той подчерта, че Общински съвет Благоевград мандат 2023 – 2027 година ще бъде максимално отворен към обществото, което ще позволи на хората да имат преки наблюдения върху тяхната работа.

По въпроса с възнагражденията на общинските съветници, Тасков апелира да се сложи край на всички спекулации и да не се омаловажава труда на колегите му, които не само участват в заседания и комисии, но също така работят на терен за разрешаването на възникнали проблеми.
„Никога в последните 12 години общински съветник не е получавал максималното възнаграждение, предвидено в Закона. Винаги сме подхождали с разум и никога не сме имали заплати, които да са максимума.
Дори по времето, когато заплатата се определяше от средната брутна заплата, която по онова време беше около 1 300, общинските съветници взимаха по около 600 лв.“, коментира той.
Председателят на местния парламент допълни, че предстои много работа, предвид трудната финансова ситуация в общината, но подчерта категорично, че общинските съветници са готови да се съберат винаги, когато трябва да се вземат спешни и важни решения за бъдещето на Благоевград!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене