Цветанов: Интерпарламентарната конференция по въпросите на сигурността e важен инструмент за развитие на трансатлантическите отношения на САЩ с Европа

Както вече ви информирахме, председателят на Евро-атлантическия център за сигурност (ЕАЦС) Цветан Цветанов е на работно посещение във Вашингтон, за участие в Интерпарламентарната конференция по въпросите на сигурността, която се провежда в Сената на САЩ. В навечерието на конференцията Цветанов проведе среща с домакина на събитието – конгресмен Робърт Питинджър. По време на срещата Цветанов изрази високо мнение за форума, определяйки го като важен инструмент за развитие на трансатлантическите отношения на САЩ с Европа. Особено важни са през призмата на проблемите в Югоизточна Европа и Балканите. Беше изразена висока оценка за темите на конференцията – киберсигурност, хибридни и асиметрични заплахи, корупция и пране на пари.

Цветанов проведе работна среща и с Томас Силберхорн – депутат в германския Бундестаг от Християндемократическия съюз в Германия и говорител на Бундестага по въпросите на трансатлантическите отношения. Силберхорн и Цветанов ги свързва дългогодишен работен контакт – още от периода 2009 – 2013 г., когато Силберхорн като депутат от Бундестага е бил на наблюдаваща мисия по Шенген в България, а Цветанов – вицепремиер и министър на вътрешните работи. Бяха припомнени добрите постижения на България в сферата на граничната сигурност към онзи момент и техническата готовност още тогава за присъединяване към Шенген.

Силберхорн прояви интерес към вътрешнополитическата ситуация в България на фона на близо двегодишната политическа нестабилност и множеството парламентарни избори в страната. Цветанов разказа за различни аспекти от вътрешната политика, специално откроявайки няколко от основните предизвикателства пред България – вътрешнополитическата нестабилност, необходимостта от съдебна реформа, войната в Украйна и незаконната имиграция от юг към България. И двете страни изразиха становище, че популистките партии са сериозно предизвикателство пред демократичните устои на Европа. Тежненията към изолационизъм са вредни и контрапродуктивни за Европа и народите, които живеят в нея.
Цветанов подробно запозна германската страна и с обобщените резултати от проведените наскоро в България избори за местна власт.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене