Османи: ВМРО-ДПМНЕ насажда българофобия, еврофобия и албанофобия

Снимка: БГНЕС

Според него няма друг път към ЕС освен промени в Конституцията

ВМРО-ДПМНЕ насажда българофобия, еврофобия и албанофобия и с това плаши гражданите на Северна Македония , каза министърът на външните работи  на Република Северна Македония Буяр Османи в интервю за Канал 5.
Той изрази надежда, че промените в конституцията, които са условие за европейския път на страната, могат да бъдат гласувани в този парламентарен състав, но дори и това да не се случи, за него трябва да се работи до последния момент, за да бъдат убедени гражданите на Северна Македония,  че за европейският път за страната няма алтернатива.

„Имате насреща си опозиция (ВМРО-ДПМНЕ), която не води, а следва. Председател (Християн Мицкоски), който всеки ден следи проучванията и на база на това формулира позициите си, яхвайки вълата на общественото мнение. Той няма своя стратегическа позиция”, каза Османи, припомняйки и думите на американският помощник държавен секретар Джеймс О’Брайън, който в интервю по време на посещението си в Северна Македония разкритикува поведението на опозицията.

„Ако някой ви каже: имам по-добра оферта (за конституционните промени), но няма да ви кажа сега каква е тя, това е човек, от когото не бихте си купили автомобил”, каза в интервю за „360 градуса” О’Брайън, който в Скопие се срещна с председателя на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.

В интервюто си за Канал 5 Османи посочи, че през следващите шест месеца трябва да бъде намерен начин конституционните промени да бъдат гласувани, а гаранциите от ЕС, за които опозицията говори, съществуват в преговорната рамка, която „е филтърът, през който минават българските искания”.

„Ние не работехме, за да убедим България, а за да издигнем стена между София и Брюксел и да не може техните искания да пробият в Брюксел. (Когато започнат преговорите) България може да не спази правилата на играта, но по съществуващите правила (България) не може да блокира (Северна Македония) за нещо, които не присъства в пътните карти. Протоколът не е част от преговорните глави. Гаранциите получихме чрез преговорната рамка, в която македонският език за първи път стана европейски език, без никакви добавки (забележки и уточнения). Гаранция е начинът, по който се отварят преговорните глави, в които няма двустранни въпроси освен екшън плана за малцинствата, т.е. правата на човека и конституционните поправки. Гаранцията е резолюцията на германския Бундестаг, гаранцията е изявлението на българското правителство, че няма да има нови искания. Така че можете да измислите необходимостта от милиони други гаранции, но пътят е този”, каза Османи, в отговор на въпрос дали е разговарял с България по гаранцията, която ВМРО-ДПМНЕ иска да получи, че Северна Македония няма да получи вето от България в периода на преговорите.

По думите на министъра на външните работи на Северна Македония екшън планът за малцинствата, който е част от пътната карта за върховенството на закона, „който не се отнася до българите, а до всички етнически малцинства под 20 процента, колкото са албанците” вече се разработва на ниво експерти и ще бъде представен в указаните срокове.
„Никога не е имало по-поляризирано общество по темата ЕС и на предстоящите избори ясно ще изкристализират „европейският фронт” и антиевропейските партии и е възможно за президентските избори всички политически партии, които смятат, че  европейският път на страната трябва да се ускори, да се се обединят около един кандидат”, каза Османи.

А попитан дали след парламентарните избори най-голямата албанска партия ДСИ, чийто зам.-председател е, може да стане коалиционен партньор на ВМРО-ДПМНЕ, за която допитванията показват, че има най-голяма вероятност да победи, той отговори, че ДСИ „е пазителят на договорите от Охрид, Преспа и с България” и който оспори дори един от тях, няма как да бъде партньор на партията” с лидер Али Ахмети./БТА, Маринела Величкова/

Камелия Цветанова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене