Внимание: Опасен чай плъзна на пазара, не го купувайте

Тези съставки са потенциално опасни за черния дроб и белите дробове

В чай от Хърватия, приготвен с листа от мента от Сърбия, е открита опасна за черния дроб и за белите дробове, съобщава  телевизия N1 Хърватия.

Системата за бързо предупреждение за безопасност на храните (RASFF) на Европейския съюз обяви на уебсайта си, че продуктът се изтегля от пазара. Това е ментов чай ​​от Хърватия със суровина, листа от мента, закупени от Сърбия. В чая са открити пиролизидинови алкалоиди.

RASFF предупреди, че  рискът за здравето може да бъде сериозен. Пиролизидиновите алкалоиди могат да бъдат много токсични за хората. Те се синтезират от растенията за защита срещу вредители и тревопасни животни и са идентифицирани в приблизително 6000 ботанически вида.

Тези съставки са потенциално опасни за черния дроб и белите дробове.

Най-големи са рисковете за големите консуматори на чайове, билкови отвари и мед. Хърватската агенция по храните (HAH) заявява, че тези алкалоиди във високи дози може да доведат до чернодробна недостатъчност, която може да доведе до смърт. Честите хронични ефекти включват увреждане на черния дроб, както и увреждане на белите дробове.

/blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене