Мерки за намаляване на риска от катастрофи в опасен участък край Петрич предвиждат от местната община

Мерки за намаляване на предпоставките за тежки пътни произшествия в участък между метан станция и жп прелеза на Петрич са обсъдили на работна среща представители на общинската администрация в Петрич, Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ), Областно пътно управление (ОПУ) – Благоевград и КАТ – Пътна полиция. Това съобщиха от общинската администрация в Петрич. Участъкът не е част от общинската пътна мрежа, а от републиканския път Ново Делчево – Петрич и е под разпореждането на АПИ, се посочва в съобщението.

По данни на КАТ – Пътна полиция в периода от 1 януари 2022 година до 31 октомври 2023 година са станали 22 катастрофи с трима загинали и 17 тежко ранени в този участък. Причините са високата скорост и опасните изпреварвания, което налага вземането на спешни мерки за ограничаване на риска от пътнотранспортни произшествия, посочват от Община Петрич.

В съобщението пише, че действията, които ще се предприемат в краткосрочен план, са полагане на хоризонтална маркировка тип „шумяща/релефна“ на четири рискови места от този пътен участък, полагане на двойна непрекъсната хоризонтална пътна маркировка в бяло и червено с частично монтиране на раздели от нисък тип по средата, където няма крайпътни обекти, ограничение на скоростта до 70 км/ч и поставяне на указателни табели за настъпилите промени в организацията на движението.

От Община Петрич се ангажират и с изготвянето на проект за посочените мерки. Веднага след това ще бъде представен за съгласуване и одобрение пред ОПУ – Благоевград.

В по-дългосрочен план намерението е да се предприемат мерки за изграждане на локални платна, осигуряващи достъп до крайпътните обекти, за което също да се изготви проектна документация и да се търси съгласуване с АПИ, информират от Община Петрич. Това става възможно, защото вече е в сила Общият устройствен план на община Петрич, допълват още от общинската администрация.

БТА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене