Удря ни силна магнитна буря, ето кога

Тези явления могат да повлияят негативно на функционирането на комуникационните системи и здравето на хората

През последния месец на годината ще се наблюдават няколко магнитни бури, които могат да повлияят на човешкото здраве и работата на електрическите уреди и технологиите.

Както е известно, магнитните бури са колебания в магнитното поле на Земята, които възникват в резултат на плазмени изблици на Слънцето.

Тези явления могат да повлияят негативно на функционирането на комуникационните системи и здравето на хората, чувствителни към промените във времето.

Днес – 7 декември ни чака магнитна буря със средна интензивност. През последния месец на годината ще се наблюдават няколко магнитни бури, които могат да повлияят на човешкото здраве и работата на електрическите уреди и технологиите.

Както е известно, магнитните бури са колебания в магнитното поле на Земята, които възникват в резултат на плазмени изблици на Слънцето. Тези явления могат да повлияят негативно на функционирането на комуникационните системи и здравето на хората, чувствителни към промените във времето.

През декември има няколко опасни периода с магнитни бури: 6−7 декември – със средна интензивност; 17 декември – средна интензивност; 18 декември – буря с висока интензивност (K-индекс ще бъде равен на 5);21 декември – силна буря; 22−23 декември – средна интензивност на магнитната буря.

Останалите дни от месеца се оценяват като спокойни. Трябва да се отбележи, че различни активни явления на Слънцето, предизвикващи магнитни бури на Земята, невинаги могат да бъдат предвидени предварително. Напомняме, че най-честите симптоми на заболяване при хората по време на магнитна буря са главоболие и световъртеж, гадене, повишено кръвно налягане, слабост, безсъние, болки в мускулите и ставите, загуба на апетит, раздразнителност, обостряне на хронични заболявания.

Според учените, активността на бурята днес достига ниво G1 и може да повлияе на миграционните пътища на птици и животни. Също така магнитната буря може да повлияе на здравето на чувствителните към времето и възрастните хора, така че те трябва да бъдат внимателни през тези дни.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене