Римски терми, атракциони, зона за къмпинг и бунгала са предвидени в зоната за социализация около античен град Хераклея Синтика край Петрич

На среща с жители и бизнеса днес беше представен проектът за „Реставрация, консервация, опазване, популяризиране и развитие на археологически обект „Античен град Хераклея Синтика“ в залата на Общински съвет в Петрич.

През 2018 година Хераклея Синтика и дейностите, които се реализират около античния град са обявени за обекти от първостепенно значение за Община Петрич, това каза пред присъстващите Катя Стоянова от Общинската администрация. С този обект имаме значителен принос в социално-икономическото развитие на общината, в развитието на туризма, както и принос в националната и световната наука, посочи тя.

Проектът се изпълнява по Оперативна програма „Региони в растеж“ и е реализиран с комбинирано финансиране, обясни Стоянова. Общата му стойност е 8 175 759 лева и включва дейности както по реставрация и консервация, така и по популяризиране, допълни тя.

Първият етап по проекта ще завърши в края на тази година, а вторият етап, за който вчера беше дадено началото с първа копка, ще завърши до юни 2024 година. Дейностите са свързани с опазване на природно и културно наследство и с подобряване конкурентността на местния бизнес, посочи Стоянова.

В първия етап са предвидени дейности за консервиране на археологическите структури, реставрация с минимална намеса, частично доизграждане на знакови части, 3D възстановки на строителни обеми, експониране, интерактивни експозиции и добавена реалност.

Втората част от проекта е за социализация и популяризиране, и предвижда изграждане на зона за социална и недвижима културна ценност в близост до обекта, посетителски център и ресторант, атракцион „Римски терми“, детски атракциони, зона за къмпинг и каравани, зона за широк обществен достъп, бунгала за настаняване, зона за тих отдих и детски площадки за спорт на открито. На мястото няма сериозна строителна интервенция и всичко е едноетажно, за да се запази биоразнообразието и атмосферата, каза Стоянова.

Тя обясни, че изграждането на прилежаща туристическа инфраструктура е от особено значение за региона. Разработва се цялостен туристически продукт, който обхваща прилежащите обекти, населените места наоколо и Историческия музей в Петрич.

От Общинската администрация на мястото предвиждат организация на детски летни академии, тематични фестивали, както и винен фестивал, който е заложен в развитието на цялостния регион. Стоянова обясни, че до момента са заснели VR клип, който много скоро ще може да се види през VR очила в предвидения посетителски център, както и в музея в града. Заснет е филм за чуждестранния пазар и са взели участие в няколко туристически изложения.

Резултатите, които се очакват, са тези обекти да влязат в икономическия живот на община Петрич и да имат пряко въздействие върху местната икономика, каза Стоянова. Всичко това е част от една обща стратегия на Общинската администрация, туризмът да се превърне във водещ отрасъл и да даде отражение на икономическия живот, допълни тя.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене