Милен Иванов: Случаят от Благоевград е един от малкото, в които е прострелян служител в инкасо

Няколко криминални случая пълнят новинарските емисии от събота до днес. В тях са замесени българи, македонци и турчин. Става дума за убийство, за обир и стрелба, както и за нелегално пренасяне на пари. Темата в „Интервюто на NOVA” коментира Милен Иванов, бивш заместник-ректор на Академията на МВР и преподавател в РУ „Ангел Кънчев”.

„Доколкото прочетох наличната информация в интернет, самият организатор на престъпната група, въпросният Любчо Палевски –Палчо, е възрастен човек, около 70 и няколко годишен”, посочи Иванов. По-рано стана ясно, че той се е познавал с бащата на дъщерята, която е убита. Според специалиста става дума за излязъл от контрол опит за отвличане и изнудване.

Според него, ако отвлеченото лице по някакъв начин е разпознало похитителите или маските са паднали, те са се паникьосали и са се опитали да заличат следите.

„Случаят от Благоевград е един от малкото, в които е прострелян един от служителите в инкасо автомобила. Това не се е случвало от обира в парк-хотел „Москва”, коментира Иванов. Според него тепърва ще става ясно каква е причината за изстрела – дали нападателят си е изпуснал нервите, произвел е случаен изстрел или пък охранителят се е опитал да спаси парите с някакви действия.

„Проблемът с инкасо автомобилите е, че те са лесно проследими и ако си постави за задача един престъпник да се опита да вземе парите, това не е нещо сложно”, посочи бившият заместник- ректор на Академията на МВР. Според него, ако все пак се спазват процедурите, има високи гаранции, че няма да се стигне до противоправно посегателство. Най-важното е да има подготовка и адекватно заплащане за служителите по охранителна дейност.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене