Символът на Природен парк „Беласица“ край Петрич са вековните кестенови гори, които са най-обширните на Балканския полуостров

Символът на Природен парк „Беласица“ край Петрич са вековните кестенови гори, които са най-обширните на Балканския полуостров. Те са уникалното зелено богатство на планината. Това са вековни гори, които са рядък за България хабитат, каза за БТА Маргарита Георгиева, старши експерт „Образователни програми“ в дирекция на Природен парк „Беласица“ към Изпълнителна агенция по горите.

Беласица е райски кът за кестена. В природния парк ядливият кестен образува естествени насаждения в буковата зона по северните склонове на планината. Обикновеният кестен е топлолюбив, влаголюбив и сенкоиздръжлив, и топлият средиземноморски климат благоприятства за отглеждането му, посочи Георгиева.

Тя разказа, че обикновеният кестен се среща до 1000 метра надморска височина. Площта на кестеновите гори в природния парк е 1 299 хектара. В Беласица кестенът е бил любимо и предпочитано дърво, което хората са отглеждали от хилядолетия насам. Всяка година през месец октомври Дирекция на Природен парк „Беласица“ към Изпълнителна агенция по горите е организатор и на Фестивал на кестена.

С този фестивал отдаваме специално внимание на кестените, които са символът на природен парк „Беласица“, и привличаме вниманието на обществеността и туристите. Гостите, предпочели да посетят празника, имат възможност да опознаят природното богатство, културата и бита на хората в района на парка, каза Георгиева.

Планината привлича със своята уникалност – това е единствената планина в България, разположена на територията на три държави, разказа експертът. Планината се отличава със запазената си природа и със специфично си географско разположение между средиземноморския и континенталния климатични пояси. Има стръмни склонове и високи върхове, вековните гори и малки, но красиви реки. Беласица е извор на живот в самия югозападен ъгъл на България, допълни тя.

Като вид защитена територия, с категория природен парк, е обявена с цел опазване на вековни гори, съставени основно от обикновен бук и обикновен кестен, както и естествени чинарови местообитания. Също така за опазване на защитени и ендемични растителни и животински видове, посочи Георгиева.

Растителното разнообразие на планината е изключително богато. Всичките растения на територията на природния парк са повече от 1500 различни вида, това е около 40% от всички растения, срещащи се в България. В планината са установени 100 вида, които са важни за опазване, каза експертът. По думите ѝ Стояновата теменуга и Прекрасната теменуга растат само в Беласица и никъде другаде в света.

Изключително е и разнообразието на животинския свят на Беласица, каза Георгиева. Общо за района на планината са установени около 1500 вида безгръбначни животни. Само дневните пеперуди, които обитават района, са около 140 вида, което е повече от 65% от всички, срещащи се в страната, допълни още тя.

Георгиева каза, че птиците, установени за района на планината, са 160 вида. Те съставляват приблизително 30% от птичето богатство на България. Само кълвачите в планината са 8 вида, повече от половината от 10-те вида, които обитават България. Това е още един показател за уникалността на Беласишките гори, каза още тя.

Природен парк „Беласица“ предлага и 27 пешеходни маршрута с възможности за разходка на любителите планинари.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене