Айдън Мохамед: В Благоевградска област няма привърженици на „Ислямска държава”

айдън мохамед

Мюсюлманите не възприемат проявите на насилие, от която и страна да са насочени, за това не смятам, че в България има основа за притеснения

В Област Благоевград няма привърженици на „Ислямска държава”. Това каза за Радио ‘‘Фокус’’- Пирин районният мюфтия Айдън Мохамед.

Той коментира и мащабната акция на ДАНС в някои български града, сред които и Пазарджик, в търсене на терористи от „Ислямска държава” у нас.

„Акцията е нищо по различно от проведената операция преди години срещу иманите”, коментира Айдън Мохамед. По думите му, първо обвинението трябва да излезе с мотиви за действията си, като той предполага, че има нещо скрито, което трябва да излезе на яве.

„Мюсюлманите не възприемат проявите на насилие, от която и страна да са насочени, за това не смятам, че в България има основа за притеснения. Акцията вероятно цели да се бори срещу привърженици на „Ислямска държава”, но това е съмнително. Ислямска държава е проблем, който съществува в Ирак и Сирия, който не е от вчера. Ако тези хора са били под едно име, то днес са под друго, а самите хора са едни и същи”, каза още Айдън Мохамед.

По думите му това е проблем не само за България, но и в световен мащаб. Той припомни, че мюсюлманското вероизповедание е излязло с декларация, в която остро се осъждат такива насилствени актове.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене