ВНИМАНИЕ! ЛАВИНА!: Кои са най-неприятните изненади за туристите в планините

Рязката смяна на времето в градовете означава и рязка смяна на времето в планините

Междинният сезон в планината вече отстъпва мястото си на изцяло зимният. Снегът в планината заваля обилно и всеки, който тръгва за приключения там, трябва да е наясно, че те за съжаление може да се окажат и неприятни. Какви са условията в планината, има ли лавинна опасност и за какво най-много трябва да внимаваме?

Рязката смяна на времето в градовете, разбира се, означава и рязка смяна на времето в планините. Там вече всяка надежда, че ще срещнем зелена природа с разтопен навсякъде сняг, е напразна.

„Планината си е зимна, ето ако погледнете зад нас ще видите, че си има достатъчно сняг, снеговалежите бяха с доста силен вятър. Така, че трябва да се внимава, защото снегът е набит във всичките улеи и туристите трябва да са подготвени за зимната планина“, посочва Ивайло Валеов, ПСС Банско.

Опасност от затъване и пропадане: Времето в планините не е подходящо за туризъм

А зимната планина винаги крие изненади. И за неподготвените са неприятни. Най-неприятни, сред които са лавините. „Има, винаги има опасност от лавини, когато има склон и сняг, винаги има опасност от лавини. В момента не мога да кажа, че е някаква много голяма опасността от лавини, но все пак трябва да се внимава“, съобщи Валеов.

И все пак ако само разходките, без ските и щеките, са вашата страст, все още има къде да ги практикувате, разбира се пак с повишено внимание и премерен риск.
„Може би в по-ниската част става за пешеходен туризъм, високата си има повечко сняг и там вече трябва да се мине към скитуризъма. По скипистите сега ще направи една хубава основа и след това като завали сняг, би трябвало да има хубав сезон и да има достатъчно сняг на пистите за каране“, добави той.

Малките ледници в Пирин се очаква да изчезнат окончателно към 2045 г.

А съветите към туристите никога не са излишни, особено когато идват от планинските спасители. „Първото което е да се запознаят много добре с маршрута къде отиват, да имат заредени телефони мобилни, да не ходят самички, и всичката необходима екипировка за зимна планина. Нищо не може да се направи повече по въпроса, ние предупреждаваме, който иска, може да ги спазва“, съветват спасителите.

nova.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене