Имаме всички шансове за Шенген до края на годината, смята Денков

Снимка: БГНЕС

Остава да продължим да работим по същия начин, каза премиерът

„Това, което остава, е да продължим да работим по същия начин, Народното събрание да поеме неговата тежест по отношение на антикорупционната комисия, промените в Конституцията, които са част от този процес, ние да продължим с дипломатическите усилия, без да създаваме напрежение помежду си, а работейки в синхрон и имаме всички шансове да се поздравим с положителен резултат в края на годината“. Това каза министър-председателят Николай Денков по повод Шенген на блицконтрола в Народното събрание.

„Всъщност, най-големият риск в момента се намира ето тук, в тази зала. Надявам се, той да не се реализира“, каза Денков.
Премиерът отговори на въпрос на Христо Даскалов („Продължаваме промяната – Демократична България“), свързан с членството и влизане в Шенгенското пространство – какво е направено през изтеклите месеци, докъде са стигнали разговорите с партньорите и каква е вероятността до края на годината да бъдем част от него. Въпросът е във връзка и с това, че в близките дни предстои среща на страните членки и разглеждането му, добави народният представител.

„Действително, това е един от най-важните приоритети за България през този период, за да успеем да преодолеем една несправедливост, която пречи на българския бизнес, която пречи на българските граждани, която е свързана със загуби от стотици милиони левове всяка година“, отбеляза Денков.

„Това, което можеше да се направи, е да имаме ясен план, свързан със законодателна програма, която вие приемате в това Народно събрание, и дипломатически усилия от страна на Мария Габриел, и ясна позиция от страна на България, реализирана през мен като министър-председател и през министерствата, за да покажем, че България трябва да бъде в зоната Шенген, защото това е от полза не само за българските граждани, това е от полза и за Австрия, и за Нидерландия, които досега са имали резерви, това е от полза и за цяла Европа“, посочи премиерът.

Това, което успяхме да оформим през този период, са ясни аргументи защо има полза за държави като Австрия, да покажем напредъка по отношение на законодателната програма, което интересуваше Европейската комисия и Нидерландия, каза Денков. Той отбеляза и заздравяването на охраната на границите чрез МВР и неговите структури.

Това, което можем да кажем днес, е, че имаме изключително положителен доклад, който излезе вчера, който отново потвърждава, че от гледна точка на мисията, организирана от Европейската комисия с участието на представители от Австрия и Нидерландия, ние покриваме абсолютно всички критерии по отношение на приемането в тази зона, зави още Денков. (БТА, Никол Николова)

Елка Василева

dnes.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене