Съдът потвърди избора за кмет на община Симитли

С Решение №2287 от 29.11.2023г. Административен съд – Благоевград потвърждава Решение №118-МИ/30.10.2023г. на Общинска избирателна комисия – Симитли, с което е обявен изборният резултат от проведените избори за кмет на община Симитли на проведените на 29.10.2023 г. местни избори. Адм. дело № 1086/2023г. бе образувано по жалба на Дамян Качулски, кандидат за кмет на община Симитли.

По делото бяха събрани гласни показания при разпит на двама свидетели, по искане на жалбоподателя, извършена бе и съдебна ревизия чрез оглед на избирателните списъци в три секционни избирателни комисии на територията на община Симитли. В хода на делото не се намериха доказателства, които да сочат към нарушения на изборния процес, така съществени по естеството си, че да влияят на определения изборен резултат. Съдът отчете, че в протоколите на секционните избирателни комисии е записано, че изборите са протекли в спокойна и нормална обстановка. В решението си съдът отразява и, че обявеният за избран за кмет на Община Симитли е получил 5 903 действителни гласове, което е не само повече от половината действителни гласове (8 109), но и повече от половината от всички подадени бюлетини (правото си на глас са упражнили 8 412 избиратели).

Съдът счете, че сочените доводи в жалбата на Дамян Качулски са неоснователни и недоказани, поради което потвърждава Решение №118-МИ/30.10.2023г. на ОИК – Симитли, с което се обявява за избран за кмет на Община Симитли на първи тур Апостол Апостолов, издигнат от ПП „Партия на зелените“ при произведените на 29.10.2023г. избори за общински съветници и кметове.
Решението може да се обжалва в седемдневен срок от съобщаването му пред Върховния административен съд.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене