Съдът отхвърли жалбата на Стефан Сабрутев и искането за касиране на изборите за кмет на Смолян

Административният съд в Смолян отхвърли като неоснователна жалбата на кандидата за кмет на Смолян Стефан Сабрутев срещу решението на ОИК – Смолян, с което обяви за избран за кмет на общината Николай Мелемов. Решението на Административния съд по делото за касиране на изборните резултати не е окончателно и подлежи на обжалване. В мотивите на съда се посочва, че „в процеса на провеждане на втори тур от избора за кмет на община Смолян са били допуснати доста на брой нарушения, които в крайна сметка не са повлияли в посока да не може да бъде установена волята на избирателите“.

След извършено по делото преброяване на всички 12 955 действителни и недействителни бюлетини от гласуването на втория тур, съдебният състав установи, че допуснатите единични разминавания и грешки при отчитането на бюлетините не променя разликата в гласовете между двамата кандидати. Според решение на ОИК – Смолян, Николай Мелемов (ГЕРБ) печели балотажа с преднина от 149 гласа пред кандидата на „Движение „Нашият град“ Стефан Сабрутев. Съдът счита, че нито едно от допуснатите нарушения не е довело до окончателен резултат във вота, който би бил променен ако това нарушение не бе допуснато, пише в решението на Административния съд.

Относно твърденията на адвокатите на Сабрутев за допуснато гласуване на 264 избиратели, за които не е удостоверена тяхната самоличност, съдът се произнася, че няма доказателства това да е оказало съществено влияние върху изборния резултат. Посочените от защитата случаи на 264 гласували без надлежно установяване на самоличността им се отнасят за вписани в избирателните списъци невалидни номера на лични карти или ЕГН, както и за неподписали се в списъците. Сред посочените нарушения е една от секциите, в която всички бюлетини в урната са с неоткъснати отрязъци с идентификационни номера.

Съдията по делото се произнася с констатация, че не са налице визираните в жалбата на Стефан Сабрутев пороци на оспореното решение на Общинската избирателна комисия. Заключението на съдебния състав е, че решението на ОИК – Смолян е законосъобразно.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене