Назоваха заплатата, под която не трябва да падате, за да оцелявате физически

Поне 1500 лева чисто трябва да изкарва сам човек в България, за да може да покрива най-базовите си нужди, сметнаха от КНСБ

Каква сума трябва да изкарваме на месец, за да можем да покрием основните си нужди в България? Последните данни на синдикатите сочат, че средствата, необходими за 30 дни нормален живот без лишения, многократно надхвърлят дори увеличената минимална работна заплата.

Поне 1500 лева чисто трябва да изкарва сам човек в България, за да може да покрива най-базовите си нужди. Това сочат последните данни на КНСБ. “Ако имам едни 1500 лева, ще мога да се справя. Сега се лишавам от отопление и много други неща“, посочва пенсионерка.

От синдикатите уточняват и какво е разпределението на тези средства по пера. „От тази стойност около 36% са необходими само за храна или пък за обществено хранене“, твърди Виолета Иванова, Институт за социални и синдикални изследвания към КНСБ.

Според синдикалистите, всеки, който получава нетна заплата под 1500 лева, автоматично попада в категория „работещи бедни“. „Ако гражданин не може да покрие базовите си нужди със заплатата, която получава, той влиза в категорията „работещи бедни“, категорична е Иванова.

Ако пък домакинството е от двама души, то общите доходи трябва да са поне 2500 лева. Обикновените хора отговарят, че заплатата трябва да е поне 2000 до 3000 лева, за да не се лишават от нищо, а голяма част от доходите им отивали основно за храна, предава NOVA.

В петък икономическият министър поясни, че с инициативата „Достъпно за вас“ не може да доведе до спад при инфлацията или пък вдигане на покупателната способност на населението.

„Това са 50 продукта от потребителската кошница. Няма как да очаквате те да предизвикат сериозен спад в инфлацията“, подчерта Богдан Богданов, министър на икономиката и индустрията.

А причината според Андрей Николов от Института за пазарна икономика е, че: „Търговските вериги покриват 50% от целия стокооборот. Тази мярка няма да засегне малките магазинчета или отворените пазари, където има слаб контрол. Тя е само в търговските вериги, където пазаруват 50% от населението и има 50% от стоките“.

blitz.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене