Червен код за опасни снеговалежи утре в шест области

Червен предупредителен код за опасни снеговалежи е обявен за утре за областите Велико Търново, Враца, Габрово, Ловеч, Монтана и Русе, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Карта кодове НИМХ

При червен код се очакват обилни снеговалежи и образуване на ледена покривка. Възможни са значителни смущения в наземния, релсовия и въздушния транспорт. Съществува голям риск при шофиране.

Очакват се значителни валежи от дъжд, които бързо ще преминат в сняг. Очакваните количества са до 40-65 мм. Ще се образува снежна покривка, в планинските части ще има виелици и ще се образуват навявания. Вятърът ще е силен северозападен, с пориви до 20-24 м/сек.

Оранжев код за опасно време е обявен за областите Благоевград, Видин, Варна, Добрич, Кюстендил, Кърджали, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Перник, Разград, Силистра, Сливен, Смолян, Стара Загора, Търговище, Хасково, Шумен, София – град, София – област, Ямбол.

За област Бургас е издаден жълт код за опасни валежи.

През следващите 48 часа, под влияние на средиземноморски циклон, преминаващ южно от България, метеорологичната обстановка значително ще се усложни, съобщиха по-рано от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). През нощта валежите от дъжд ще обхват страната, а до сутринта в Западния Предбалкан и по високите полета от Западна България дъждът ще премине в сняг. Минималните температури ще бъдат между 8° и 13°, в Северозападна България и Софийско: 2°-3°. Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца – значително ще се понижи.

Александър Попов

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене