Доброволци рисуваха благотворително в помощ на кухнята за бедни към храм „Свети Николай“ в Благоевград

Доброволци се включиха в инициатива за благотворително рисуване на картини, а каузата, която ги обедини, е да подпомогнат дейността на кухнята за бедни към храм „Свети Николай“ в благоевградския квартал „Грамада“. В Енорийския център възрастни и деца твориха в името на благородната идея, чийто инициатор е благоевградският художник и ръководител на арт академия Вили Костова.

Тя е човекът, който ни вдъхнови и предизвиква художника в нас да се прояви, а под ръководството на Костова се проведоха две работилници, разказа пред репортер на БТА ръководителят на кухнята за бедни към храма Мирела Кючукова. Всички създадени творби ще бъдат изложени на базар на храмовия празник – 6 декември, когато се почита свети Николай Мирликийски. На тази дата и кухнята за бедни отбелязва седем години от своето съществуване и започва осмата си година, посочи Мирела Кючукова.

Подготовката за базара предвижда още вечери, които да събират доброволци, които желаят да творят. На 30 декември в Енорийския център ще се изработват свещи с декупажна техника, както и восъчни свещи от пчелни пити под ръководството на Анелия Зайкова, разказа ръководителят на кухнята за бедни.

Усилията през годините на всички доброволци са спомогнали кухнята да бъде вече напълно оборудвана, като към момента всяка събота се приготвят над 200 порции за хора в нужда. Със средствата, събрани с благотворителни инициативи, е обособена зала в двора на храма, в която се провеждат неделните училища за деца и възрастни, както и школата по иконопис.

В момента няма нещо специално, за което се борим, но вече мислим как да се насочим към предлагане на повече услуги за тези хора, които са в нужда, и които вече са наши приятели и ние познаваме много добре, посочи ръководителят на доброволческата кухня. Тя сподели, че заедно със студенти от катедра „Социална педагогика“ в Югозападния университет „Неофит Рилски“ са провели изследване, а резултатите са показали, че кухнята, отворила врати с цел да подпомага социално слаби хора, се превръща в място, което не само дава храна на нуждаещите се, но и подпомага възрастните в общуването.

„Изследването показа, че повечето от тях са затворени, малко общуват със семейството, което имат, с приятелите си и всъщност църковният дом се оказа и техен дом. Те намериха тук приятели, продължиха да общуват и едно от нещата, които посочват, е, че искат да имат точно занимания, които да са свързани с тях“, обобщи резултатите от проучването Мирела Кючукова. Затова и доброволците възнамеряват да насочат усилия към увеличаване на общностната работа в кухнята, допълни тя.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене