Когато корейското кимчи срещне българската баница, резултатът е „Уау“ СНИМКИ

Идеята за люто зеле, смесено със сирене, яйца и кори за баница, е доста смела

Ако не сте запознати с корейската кухня, трябва да знаете, че тя е доста пикантна. А едно от основните традиционни ястия, което присъства на трапезата на корейците, е кимчито. То представлява туршия, приготвена от ферментирало китайско зеле или ряпа с люта паста и зеленчуци.

Ето защо малцина биха си представили, че корейското кимчи може да се комбинира с българската баница, макар че в родната кухня имаме „зелник“. Но въпреки това идеята за люто зеле, смесено със сирене, яйца и кори за баница, е доста смела.

Резултатът обаче е повече от удивителен. Именно в това се убедиха участниците в организирания от Посолството на Република Корея в България открит урок „Вкусовете на Корея“ по повод Деня на кимчи (22 ноември).

Снимка: Авторът

Посланикът на Република Корея Деня на кимчи бе домакин на проявата, в която всеки участник имаше възможността да приготви своя порция и да усети т.нар. „кимджанг“* обичай.

Шеф Ли, готвачът на Посланика на Република Корея проведе мастърклас как се приготвя кимчи, а след това поглези и небцата на присъстващите с различни ястия, приготвени с кимчи. Сред тях бяха пилешки бургер, пролетни ролца, манду и изненадата – баницата с кимчи.

След приготвянето на кимчи корейците имат нужда от енергия и хапват ястия, които да им я дадат. Едно от тях е свинско коремче с прясно кимчи. Снимка: Авторът

Различни ястия, приготвени с кимчи, снимка: Авторът

Шеф Ли по време на демонстрацията по приготвяне на кимчи, снимка: Авторът

Кимджанг* – традицията за приготвяне и споделяне на кимчи е част от нематериалното културно наследство на ЮНЕСКО от 2013 година. За него организацията казва, че то „потвърждава корейската идентичност и е отлична възможност за укрепване на семействата“.

„Когато времето навън застудее и човек усети по лицето си ледения бриз, корейците разбират, че е дошло времето за приготвяне на кимчи. Има две причини, които правят „кимджанг“ толкова специален. Първата е, че се подготвя зимнината за студените месеци, а втората е, че цялото семейство и общност се събират и сплотяват“, обяснява шеф Ли.

Така че на следващия 22 ноември направете като корейците – съберете се с приятели и роднини, вземете си китайско зеле, люта паста и зеленчуци, изберете някоя от многоброините рецепти за кимчи и се докоснете до традицията на Кимджанг.

Цанка ДОНКОВА, БЛИЦ

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене