„Пещерните извори на Ангитис“ (Маара) край Драма!

„Пещерните извори на Ангитис“ се намират край село Нови Калапот в община Просечен Драма, на 25 километра от град Драма. Открити са през 1978 година от гръцката пещерна компания в сътрудничество с френска пещерна група E.R.I.S.  и е единствена по рода си в Гърция. До днес различни пещерни групи са проучили около 11 километра . „Така пещерните извори се смятат за най-голямата от активните карстови пещерни образувания  в Гърция“.

Древната история на областта на изворите е от преди 30 000 години. При разкопки биват открити каменни артефакти- инструменти, кости на животни (кон, елен, dasymallos носорог, megakeros, мамут), различни каменни артефакти от края на Неолитната епоха , докато по-късно биват открити и запазени част от укрепленията на римската и византийската епоха.

Много преди да бъдат проучени изворите, местните са знаели за малка пещера- днешната кръгла камера . Забележителен е начинът, по който извира водата под планината- на тавана се е образувал естествен дъгообразен отвор, който позволява на водата да излезе на повърхността. На това място през 19 век е построена система за водоснабдяване на областта, която се състои от хидротрансформатор с диаметър 8 метра и водоснабдителна мрежа във вътрешната част на пещерата с дължина 6,5 километра. По-късно мрежата е допълнена със втори хидротрансформатор с дължина 4 метра , който бива насочен към водоснабдяването. Създаването на водоснабдителна и водонапоителна системи през последните години на 1950г. остават брилянтни паметници на архитектурата от преди индустриализацията.

Освен пещерните групи, с проучването на пещерните извори се занимават и различни научни групи. Животът в пещерата има специално значение. При проучванията на място става ясно , че днес пещерата е местообитание на 37 вида животни, главно микрофауна (мекотели, земни червеи, твърдокрили, паякообразни и др.). Обитавана е също от риби, прилепи, някои по-големи бозайници като видра и бобър.

Голям интерес предизвиква и дивата красота на района , в който се намира пещерните извори Ангитис. Богатата растителност от полски дървета, върби и тополи по бреговете на реката дават възможност на посетителите да се насладят на приятни моменти на почивка и отмора. Местата за развлечение ,които са създадени съобразно с природата и магазините ,които работят дават възможност за целодневен престой.

 

 

Пещерата работи всеки ден целогодишно, ако позволяват синоптичните условия и посетителите могат да преминат първите 500 метра от тази уникална природна забележителност съпроводени от опитни служители на общината.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене