Достойните хора на югозапада! Жена на годината от Благоевград меси хляб благотворително

Оксана пече насъщния, за да зарадва възрастните в Благоевград .„Обичам да радвам възрастните хора, както и малките деца с моето най-добро изкушение, което правя – прочутият ми хляб с квас.“

Това сподели Оксана Руяноска, която спечели приза Жена на годината в Благоевград. 51-годишната красавица показа, че доброто съществува, и иска да даде пример на всички хора да правят мили жестове към нуждаещите се.

„По време на пандемията пред 2020 година попаднах на флашмоб в интернет на хора от цял свят, които приемат да се включат в предизвикателството – да направят хляб с квас. Стана ми интересно и реших да се включа, за да видя какво е това нещо. Оказа се, че много ми хареса наистина“, разказва 51-годишната Оксана. По думите й така стартирало нейното кулинарно хоби. Всеки ден след работа благоевградчанката се развихря в кухнята и приготвя тестеното изкушение, за което са необходими от 24 до 48 часа от замесването до изпичането.

„Хлябът обединява семейството на една маса и това е доказано в моето. Освен това се радвам, че успявам да участвам в благотворителни дейности и да зарадвам малки и възрастни хора от пенсионерския клуб с моя хляб“, разказва Руяноска.

Оксана разкри, че след като изпече всеки хляб, използва бръснарско ножче, за да го декорира отгоре с различни и красиви форми.

„Разбира се, в днешно време магазинният хляб вече не е същият, предизвиква често подуване на корема, защото е пълен с набухватели, аромати и други съмнителни съставки в стремежа за повече количество за сметка на качеството. Затова е важно да знаем какъв хляб е полезен за нашето здраве“, уточнява 51-годишната жена. По нейни думи Световната организация на гастроентеролозите наскоро е заявила, че само 1% от населението на Земята страда от рядкото заболяване целиакия (непоносимост към глутена), а от алергия към пшеницата – 0,5%. Само лекар може да определи чрез изследвания тези редки заболявания и да предпише безглутенова диета.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене