Без категория

Безработни младежи от Гоцеделчевско с шанс за дуално обучение в Германия

_thumbЗа трета поредна година стартира набирането на кандидати за участие в програмата „Работата на моя живот“ на Федералната агенция по труда към германското министерство на труда и социалната политика.

Програмата, предвидена за подпомагане на 2000 младежи от Европейския съюз, които искат да започнат дуално професионално обучение във Федералната Република, бе представена и на безработни младежи от региона в рамките на седмицата на отворените врати на Бюрото по труда в Гоце Делчев.

По проведен информационен ден младежите от Гоце Делчев бяха запознати с програмата, която дава възможност успоредно с теоретичната подготовка по дадена професия, да се  придобият практически умения и опит на работното място.

Одобрените млади хора работят по три дни в седмицата в обучително предприятие – хотел, ресторант, фабрика, цех или предприятие, и два дни се обучават в професионално училище.

В края на тригодишното обучение се полага изпит пред съответната професионална камара и се получава сертификат за придобиване на специалност. Сертификатът е признат по цял свят, разясниха експерти от Бюрото по труда в Гоце Делчев.

В Германия средната годишна заплата е 42 000 евро, като младежката безработица там е най-ниска (около 8%). Населението обаче застарява и това е основната причина, поради която се осигурява работа и препитание на младежи от Европейския съюз.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене