Започна делото за касиране на изборите в Смолян

В Административния съд в Смолян започна делото образувано по жалба на кандидата за кмет на Смолян Стефан Сабрутев за касиране на изборите, делото ще продължи до четвъртък.

Заседанието е насрочено в четири последователни дни от днес до 23 ноември. В съдебната зала на Административния съд са монтирани камери, както и монитор пред нея, на който граждани и журналисти могат да наблюдават процесуалните действия. Тази сутрин в залата се яви за кратко кметът Николай Мелемов, който се представлява от двама адвокати Светлана Николова и Венета Русева. А оспорващият изборите Стефан Сабрутев е представляван от адв. Иван Демерджиев, бившият вътрешен министър, който в залата заяви, че има ненадлежно запечатани 28 чувала.

Съдът е изискал предварително голям брой доказателства, включително и всички чували с бюлетини, предстои да се произнесе по множество възражения за опорочен изборен вот, предаде БНР.

Упълномощената от Общинската избирателна комисия адв. Росица Чакърова заяви преди началото на делото:

„Надявам се процесът да мине спокойно, законосъобразно. Съответно ние, страните, ще си заемем позиция и ще си заявим защитата. Аз като представител на Общинската избирателна комисия, техен адвокат, категорично заявявам, че решението им е напълно законосъобразно. То е постановено от компетентен орган в неговите правомощия. 11 членове на комисията са гласували „за“, тоест единодушно решение. Същото е постановено на база резултатите от секционните избирателни комисии, от техните протоколи, тоест имаме едно изцяло законосъобразно решение и нямаме никакви притеснения във връзка с него“.

 

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене