Млади социалисти от Благоевград и Смолян почетоха 25 ноември

main_b (1)

снимки: Пресцентър БСП – Благоевград

Млади социалисти от Смолян и Благоевград почетоха 25 ноември – Международния ден за елиминирането на насилието срещу жените.

За първи път този ден е отбелязан през 1999 година с резолюция на ООН. Tази дата води началото си от жестокото убийство през 1961 г. на трите сестри Мирабал, политически активистки в Доминиканската република, умъртвени по заповед на доминиканския диктатор Рафаел Трухильо (1930-1961).

В солидарност на международния ден, младежите от БСП раздадоха картички в централните улици на двата града. На самите картички младите хора са изброили какво се случва в момента вБългария в сухи цифрови факти: всяка 4-а жена в България е жертва на домашно насилие, 42 на сто жени са жертва на насилие по време на бременост, 33 на сто жени са преживели физическо или сексуално насилие след навършване на 15 години, 5 на сто жени са били изнасилени, 67 на сто жени преживяват психическо насилие всеки ден.

Младите социалисти съветват какво трябва да се направи срещу този изключително остър социален проблем. Тези деяния изрично трябва да се криминализират, да се предвиждат сурови наказания върху личността свързани с домашното насилие и най вече да се ратифицира Инстанбулската конвенция.

По последни данни в 14 държави са ратифицирали конвенцията – Турция, Албания, Андора, Австрия, Босна и Херцеговина, Дания, Франция, Италия, Малта, Черна гора, Португалия, Сърбия, Испания, Швеция. Желанието на младите социалисти е и България да се присъедини към нея, като подчертават, че България е една отмалкото страни които дори и политически не са се ангажирали с този изключително остър и социален проблем.

Мероприятието е част от националната кампания на Младежкото Обединение в БСП, „Пазители на розата”. Светослав Димитров – председател на МО в БСП – Смолян споделя, че жените са красивите рози на България и ние сме длъжни да пазим тях и техните права.

Ваня Маникатева – председател на МО в БСП – Благоевград заяви, че жената дава най-голямото щастие в живота на всяко едно семейство – а именно нашите деца. Младите социалисти са обединени около идеята да продължават да работят в същия дух и да постигнат максимален успех в продължение на тази кампания.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене