Синоптиците предупреждават: Периферията на бурята Фредерик ще достигне до България тази вечер

Периферията на бурята „Фредерик“ ще достигне България тази вечер, предупреждават синоптици.

Трябва да се подходи с голямо внимание към предстоящата обстановка. Защото очакваните бури ще имат голям потенциал за материални щети. Съветваме да избягвате пътуванията и проходите, информират от Метео Балканс.

До неделя на обяд циклонът ще се премести на безопасно разстояние от България. Критичен момент обаче ще е нощта срещу неделя, когато валежите в Източна България ще са интензивни – количествата ще надминат 50-60 литра на квадратен метър с риск от наводнения. Очакват се и обилни снеговалежи, особено по планинските пътища и проходи на Централна и Източна Стара планина, информира Sinoptik.bg.

Най-голямо предизвикателство ще е студеният северозападен вятър. В събота до обяд ще е по-мощен в западната половина на страната и по планините. Следобед, привечер и през нощта поривите ще са ураганни във високата част на Централна и Източна Стара планина, Лудогорието и по Черноморието.

Във връзка със силния вятър днес в София екипите на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ са реагирали на 18 сигнала. Те са за паднали клони на дървета, строителни огради, ламарини и рекламно-информационни елементи от билбордове, информираха от Столична община.

През деня за цялата страна има обявени кодове – жълт и оранжев за силен вятър.

Какво трябва да правите при жълт код за силен вятър

Бъдете внимателни за летящи във въздуха предмети. По тази причина са възможни локални нарушения на обичайните дейности на открито.

Какво трябва да правите при оранжев код за силен вятър

Бъдете готови за повече проблеми, структурни повреди, изкоренени дървета и риск от наранявания от летящи предмети. Възможни са смущения в електроснабдяването.

Предупреждение за силни ветрове ще има и за неделния ден. В половината част на България НИХМ отново е обявил жълт или оранжев код.
 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене