Тържествено шествие на фенове, прожекция на филм и футболен мач са предвидени в програмата за 100-годишнината на ОФК „Беласица“ в Петрич

Тържествено шествие, прожекция на филм и футболен мач са предвидени в програмата за 100-годишнината на Общински футболен клуб (ОФК) „Беласица“ в Петрич, това каза за БТА зам.-кметът по хуманитарни дейности Нина Попова.

Идеята на този вековен юбилей е да обърнем внимание към миналото, към настоящето и към бъдещето. В момента се изготвя и филм, който ще се покаже пред ветераните т.е. това е нашият поглед назад в историята на ОФК „Беласица“ и идеята е заедно с ветераните да си припомним славните времена на футбола в Петрич, каза Попова.

В неделя между 11:00 и 13:00 часа е подготвена музикална програма на площад „Евтим Евтимов“ в Петрич. В 13:00 часа ще започне тържествено шествие от площада до обновеният стадион „Цар Самуил“, на което са поканени не само привържениците на отбора, но и всички спортни клубове на територията на общината, защото спортът обединява, посочи зам.-кметът.

На стадиона имаме официална част и след това продължаваме с приятелска среща между „Беласица“ – Петрич и съименника „Беласица“ – Струмица, каза Попова. Това ще бъде и първият футболен мач на обновеният стадион в Петрич.

Борислав Костадинов е фен на ОФК „Беласица“ от 34 години. Той е и един от основателите и дългогодишен председател на фен клуб „Комити“ в Петрич. За БТА Костадинов разказа, че от 34 години насам не пропуска две неща – да гласува и да гледа домакински мач на любимия си отбор. Естествено съм ходил и в детските си години, но след казармата, без значение какъв е бил поводът, аз нямам пропуснат домакински мач и така 34 години, каза Костадинов. Като всички петричани, тази любов към отбора е дълбока. В Петрич по много специален начин си обичаме града и отбора, посочи още той.

Факторът, който най-много му е повлиял за любовта към местния футболен клуб е баща му. За него Костадинов разказва, че бил голям патриот към родния си град и отбор. От малък ме е водил по мачове и от там искрата се запали необратимо. В ДНК-то на всеки петричанин е записана безпределната любов към града и отбора, каза футболният фен.

Емблематичен за отбора мач е през август 1980 година, тогава играе в А група и се падна да гостуваме на стадион „Българска армия“, каза Костадинов. По думите му, близо 10 000 петричани са пътували до София за да подкрепят любимия си отбор. За мен лично всеки мач на „Беласица“ е празник, допълни още той.

Костадинов разказа, че през 1998 година учредяват фенската организация „Комити“ в Петрич. Тази година Беласица празнува 100-годишен юбилей, а „Комити“ – Петрич – празнува 25 години.

За мен каузата „Беласица“ е начин на живот. Това е вековната страст на няколко поколения бяло-червени запалянковци. За мен „Беласица“ е много повече от отбор, дълбоко в сърцето ми са закодирани две неща, освен семейството и Бог – това са Петрич и „Беласица“, каза Костадинов.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене