Кметът Методи Байкушев обяви, че в Община Благоевград има гигантска финансова дупка

В Община Благоевград има гигантска финансова дупка, обяви на първата си пресконференция кметът Методи Байкушев, предаде репортер на „Фокус“. Той уточни, че в последните 24 часа е успял да се запознае с голяма част от документите, направил е и оперативка с финансовия отдел.

По думите му въпросната финансова дупка се е получила се поради следните обстоятелства:

През 2021 година към общината са преведени суми, от които има остатъка в размер на 4.269 млн. лв. от държавата, които трябва да се използват за укрепване на свлачището по пътя за местността Бодрост. Към днешна дата този проект не се е случил, парите са преведени от държавата, но тези пари не се намират по сметките на Община Благоевград.

Към община Благоевград са преведени още пари за ремонт, обновяване и въвеждане на мерки за енергийна ефективност на Камерна опера – Благоевград. Също целеви средства от държавата. Този проект се финансира от няколко различни източника, единият от които е целеви средства по постановление на МС. „Тоест държавата ни е дала тези пари, за да се използват за този проект. Остатъкът, който би трябвало да се намира по сметки на общината, но не се намира там, е в размер на 524 хил. лв.“, каза още той.

Третият обект, който се финансира с целеви средства от държавата, които средства са платени авансово от държавата на общината е проектът за улица „Промишлена“. Грубо там от държавата към общината са преведени около 3.5 млн. лв., от които около 1.5 млн. лв. са платения аванс на строителя. Строителят строи, към момента обектът е спрян. „Тепърва предстои да разберем, защо обектът е спрян и какво е необходимо, за да продължи изпълнението му, но когато строителството продължи, строителят трябва да представи фактура в размер на около 2 млн. лв. Тези 2 млн. лв. са преведени предварително от държавата на Община Благоевград и към момента не се намират по сметките на общината“, отбеляза Байкушев.

Общата дупка по тези проекти е в размер на 6.786 млн. лв. „Факти, които до днес бяха укривани от обществеността. Както бях обещал – Община Благоевград оттук нататък ще бъде управлявана прозрачно и цялата информация ще се споделя с гражданите, за да могат те да знаят какво се случва тук“, подчерта той.

До края на месец ноември община Благоевград трябва да посрещне разходи в размер на 4.352 млн. лв. за местни дейности и разходите за проведените местни избори, за които държавата е превела 1.3 млн лв. По сметките на общината обаче има само 480 хил. лв. „Тази сутрин извиках представители на отдел „Местни данъци и такси“, за да видим какви са възможностите за събиране до края на месеца и годината. Ориентировъчно до края на месеца се очаква да се съберат около половин милион лева, а до края на годината около 2 млн. лв. Заедно с други местни приходи – около 3 млн. лв. е всичко, което може да съберем като местни приходи. До края на ноември и декември ще трябва да разплатим минимум 7 млн. лв. Това е само за текущите, неотложни неща, които позволяват община Благоевград да функционира, да не затвори, да не угасне осветлението по улиците и по площадите“, коментира градоначалникът.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене