Българин от Разлог даде на света нова порода коне! Динко Котев: Много държа на родното….

Преди това участва в кръстоската на „Българско овчарско куче“ . Животновъдът Костадин Коцаков, известен в Разлог като Динко Котев, създава нова порода кон. Преди 10 години мъжът патентова „Български тежковоз“, който става изключително популярен със селскостопанската си работа.

„Българският тежковоз“ е местният български кон, който се използва за работа. Типично за нашия район е, че се занимаваме с дърводобив и животното е ценно за каране на дърва и трупи, понеже е по-издръжливо“, разказа Костадин пред медията ни.

Мъжът сподели, че създаването на нова порода е изключително трудоемко начинание. Има международни изисквания, където е указано колко животни трябва да се съберат и комисия определя типичните белези за дадената порода. Отговарящите на изискванията коне се завеждат в племенна книга и се узаконява новата порода.

„От дете съм израснал с животните, баща ми беше животновъд и сега аз и жена ми продължаваме започнатото от него. Много държа на родните традиции и именно това е причината в името на всяка нова порода, която създавам, да фигурира името на България“, сподели пред вестника Костадин.

Преди за създаде новата порода кон, Коцаков участва в кръстоската, довела до появата на „Българско овчарско куче“.

Новата порода се отличава с ръст над средния, масивност, издръжливост, гъста и обилна двуцветна козина.

„Създадохме „Българското овчарско куче“ през 2001 година. То е с много красива черно-бяла или кафяво-бяла окраска. Кучето е верен спътник на овчарите, но може да се гледа и в домашни условия, защото има благ характер и е приятелски настроено към деца“, сподели Динко.

Коцаков разказа, че в момента няма намерение да измисля нова порода, а е концентриран в развъждането на тежковозни коне и организация на изложение, в което всеки любител на българските животни може да покаже своите в Разлог.

„Животновъдството е сложна и трудоемка работа. Аз съм наследил занаята от моите родители и се надявам да го запазя и в бъдещето. Големите ми деца се отказаха от селскостопанската работа и заминаха в чужбина. Последната ми надежда е да предам знанията си на малката ми дъщеря Маги, която е на 4 години. Детето много обича животните и вярвам, че ще имам наследник, който да продължи делото ми“, сподели Коцаков.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене