Чимев се срещна с противниците на депото в Джерман на тяхна територия

OLYMPUS DIGITAL CAMERAКметът на Дупница Методи Чимев и експерти се срещнаха с противниците на проекта за изграждане на регионално депо в Джерман на обществено обсъждане в селото днес.
Най-после местните чуха, това което искаха с редица протести, а именно, че общината няма да настоява за реализирането на проекта на всяка цена.
„Ако има проблеми в доклада за ОВОС и отрицателна оценка, то те няма да бъдат обжалвани от общината”, обеща Чимев и посочи, че ако са верни упреците на джерманци, че той се крие и работи против интересите им, то общественото обсъждане щеше да се проведе в сградата на общината в Дупница. „Но, ето, аз и експертите сме тук”, посочи още Чимев, на когото му се наложи да говори точно срещу младеж с плакат „Чимев оставка”.

Джерманци повториха за пореден път аргументите си против строеж на депо за нуждите на 11 общини в землището на селото.
Около 150 души се събраха на обсъждането днес, затова и то премина на открито. На фона на плакатите с искания за оставки и измитания на Чимев и екипа му разговорите преминаха спокойно. Най-краен се оказа лидерът на “Екогласност” Емил Георгиев, който с бунтовен тон заяви, че борбата срещу депото в Джерман ще продължи и той е готов да обжалва в съда всяка крачка към евентуална реализация на проекта.
Както сме писали, основните аргументи на джерманци срещу депото са, че то попада в плодородната земя на селото, районът е свлачищен, ще замърсява атмосферата, водата и почвата на Джерман, ще загрози лицето на селото за пътуващите по магистрала „Струма”, заедно с нея и пречиствателната за отпадни води замърсяването за селото, най-голямото в общината, става опасно за здравето и живота на хората там.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене