С SMS МВР ни „честити“ минаването на червен светофар

Ръководството на МВР представи новата система за уведомление по електронен път при извършено нарушение на Закона за движение по пътищата. МВР шефът Калин Стоянов обясни, че новата система за уведомление по електронен път при извършено нарушение на Закона за движение по пътищата е разработена в рамките на 1 месец.

Към момента въпросният продукт функционира от 16 октомври, като до 2 ноември изпратените документи от системата на МВР към системата за сигурно електронно връчване са 12 490 наказателни постановления и малко над 100 000 електронни фиша. До момента такива връчени документи са над 5 000, като голяма част от тях са изплатени.

За октомври 2023 г. броят на платените глоби е над 11 млн. лв., което е с повече от 2.5 млн. лв. спрямо месец октомври миналата година. Калин Стоянов е сигурен, че чрез новата система ще се подобри събираемостта на глобите.

Зам.-министърът на електронното управление Валентин Мундров обясни, че за него новата електронна услуга има добавена стойност за превенцията и пътната безопасност на хората. Услугата предоставя възможност да бъде получена информация за нарушенията по Закона за движение по пътищата и платена веднага. Плащането на глобите може да бъде и чрез банкова карта. Гражданите се уведомяват с текстово съобщение по телефон, e-mail или Вайбър за нарушението, което са извършили. Електронната услуга не изисква задължителна регистрация, но ако хората имат такава, могат да се уведомят за издаден електронен фиш или уведомление.

Министерство на електронното управление ще работи с МВР за предоставянето на други услуги в полза на гражданите. Съвместната работа между ведомствата допринася за много по-добри услуги, които са за гражданите като цяло, каза още Мундров.

Комисар Мария Ботева от Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП) посочи, че процесът по уведомяване на нарушението може да стане чрез смс, Вайбър или по пощата. Гражданите могат да получат смущение от едно такова известяване, но законодателят е предвидил, че това съобщение има единствено и само информативен характер и не реализира административно-наказателна отговорност. Комисар Ботева призова, ако има нещо, което смущава при съобщението гражданите, да се обърнат към най-близката структура към МВР, за да получат информация за документа, т.е. глобата.

Тя уточни, че като се отвори съобщението може да се види подробна информация за установеното нарушение, къде и как може да се заплати глобата и на кой линк. В случай, че хората са платили задължението си преди датата на получаване на настоящото уведомление, МВР благодари за проявената ангажираност при изпълнение на задълженията по закон.

От август месец до момента са отнети 78 автомобила в полза на държавата, 194 са присъдите на шофьори, седнали зад волана, след употребата на алкохол и наркотици, като има голям брой иззети автомобили.

Това съобщи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов по време на представянето на новата система за електронно известяване за глоби.

Един от основните проблеми, които заварил, е ниската събираемост на глобите от извършени нарушения на пътя. Увеличава се и броят на връчените наказателни постановления за нарушения на Закона за движение по пътищата, но все още има проблем със събираемостта на глобите, обясни Стоянов.

Министър на вътрешните работи Калин Стоянов напомни още, че в началото на август месец бяха приети няколко законодателни промени, една от които е възможността да се отнемат МПС-та на шофьори, които карат автомобил след употреба на алкохол с концентрация над 1.2 промила и наркотици в кръвта. Според Стоянов мярката за отнемане на автомобили работи.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене