1000 лв. гаранция за обвинен в купуване на гласове в Дупница

Неформалният лидер на Гиздова махала в Дупница Калин Г., на 47 г., е обвинен в купуване на гласове и бе арестуван в неделя по обяд.

Районен съд – Дупница му определи мярка за неотклонение „Парична гаранция“ в размер на 1000 лв. Мъжът е обвинен, че е предлагал на свой съгражданин 50 лв., с цел да гласува на балотажа в полза на единия кандидат за кмет на Община Дупница. Съдът, под председателството на съдия Ели Скоклева не уважи искането на Районна прокуратура – Кюстендил, т. о. Дупница за взимане на най- тежката мярка за неотклонение „Задържане под стража“.

В мотивите си съдът посочва, че е налице първата изискуема предпоставка – предвидено е наказание „лишаване от свобода“ за престъплението, за което е повдигнато обвинение. Налице е и втората изискуема от закона предпоставка – данни за съпричастност на обвиняемият към престъплението, за което му е повдигнато обвинение. Съдът счита, че не е налице третата изискуема от закона предпоставка, а именно: съществуваща реална опасност обвиняемият да се укрие или да извърши престъпление. Видно от приложеното свидетелство за съдимост, обвиняемият е неосъждан, трудово ангажиран е, има семейство и постоянен адрес в гр. Дупница.

Определението може да се обжалва и протестира с частна жалба и протест в 3-дневен срок, считано от днес пред Кюстендилския окръжен съд.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене