До 5 пъти повече над регистрираните са болните от ковид

Пикът за тази година вече премина

Заболеваемостта в момента е най-високата от вълната от ковид този сезон, няма да има по-сериозни ситуации. Това обяви националният държавен здравен инспктор Ангел Кунчев тази сутрин пред Нова тв.

Вълната на ковид протича доста по-леко, коментира той. И допусна, че има немалко хора, които имат леки симптоми, но не търсят личния лекар, не са се изследвали и са сред обществото. По този повод заключи, че бройката карантинирани няма риск да повлияе на изборите. А при очевидно слабата активност на хората няма риск и от зарази в изборните секции.

Хората дори с леки симтоми да пазят околните, при излизане да носят маска, призова той.

Към 5000 са карантинираните, динамична обаче е цифрата, за близките им контактни не е много ясно, изясни д-р Кунчев. Карантината може да отпадне, убеден е здравният инспектор на България. Здравното министерство е внесло в началото на миналия месец такова писмо в парламента, но решението се е забавило заради ваканцията на депутатите..

3-4, до 5 пъти повече от официално регистираните са заболелите от ковид на ден у нас, коментира още д-р Кунчев по темата. Но не намира това за обезпокоително – така е с всяко респираторно заболяване, много хора го карат на крак. Няма да стигнем до картината от месеците на пандемията, допълни той.

Стигхнахме плато, няма нов растеж, вероятно за тази година това ще е вълната на ковид. И чакаме грипа, обяви доцентът.

Лошото при грипа по принцип е, че всяка година задължително идва и усилията там са да пазим хората в по-голям риск – възрастни, с напрегнат имунитет, деца, напомни той.

Има малко закъснение тази година вероятно заради конкуренцията с ковид –  тази инфекция задържа идването на грипа, предположи д-р Кунчев.  Обикновено по това време на годината вече имаме потвърдени единични проби. Той и останалите експерти очакват първите случаи в началото на декември, вълната – през 4-ата – 5-ата седмица от новата година, т.е. в началото на февруари или в края на януари.

Стела Стоянова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене