Отмениха машинния вот в две секции в Благоевград, заради неправомерно изнасяне на устройствата

С решение на Общинската избирателна комисия (ОИК) в Благоевград от тази сутрин е преустановено гласуването с машини в секции номер 5 и 21, каза на пресконференция председателят на комисията Мартин Бусаров. Решението е взето в 6:40 тази сутрин във връзка с подаден сигнал от кандидат за кмет на общината за неправомерен транспорт и изнасяне на машини от двете изборни секции в Благоевград. Сигналът е подаден както до ОИК-Благоевград, така и до Областната дирекция (ОД) на МВР и до Централната избирателна комисия.

След проверка на ОИК-Благоевград, както и при получаване на резултатите от проверката на ОД на МВР и на ЦИК, е взето решение да не се създава съмнение в честността на вота и е преустановено ползването на двете машини, каза Бусаров.

Направени са три отделни проверки по този сигнал, а резултатът установява, че в секция №5, която се намира в Средно училище с изучаване на чужди езици „Св. Климент Охридски“ в Благоевград е доставена машина, която не е за съответната секция. При установяване на тази разлика лицето, което отговаря за транспорта от фирмата доставчик на машините, предприема изнасянето на машината от изборната секция без конвой, каза на пресконференцията председателят на ОИК-Благоевград. Проверката установява, че машината е транспортирана до секция №21 в детска градина „Вечерница“, а машината от секцията в детското заведение е транспортирана до секция №5, отново без конвой.

Това само по себе си създава съмнения дали не е въздействано по някакъв начин на тези машини, тъй като изричните указания са тези машините да се транспортират по график и с охрана от органите на МВР, посочи Мартин Бусаров.

Във връзка със сигнала са разпитани лицата, които са установени като шофьор и техник, превозвали машините, от ОИК-Благоевград са разпитани и председателите на секционните комисии и представителите на МВР, които охраняват секциите. С решението на ОИК-Благоевград от тази сутрин в двете секции гласуването ще се осъществява само с хартиени бюлетини. 

В Благоевград на днешния втори тур за избор на кмет на община има 140 стационарни секции и една подвижна. След решението на ОИК от тази сутрин вотът се осъществява с машини и с хартиени бюлетини в 118 секции, а в 23 е само с хартиени бюлетини.

В началото на изборния ден от пет секции в Благоевград е получен сигнал, че при разпечатване на хартиената бюлетина от машината в лицевата й част не се принтира резултатът, каза още председателят на Общинската избирателна комисия. Той обясни, че избирателите, които са установили липсата на резултат върху бюлетината, са помолени да гласуват отново, но и при повторното гласуване не е разпечатан резултат от бюлетината за машинно гласуване. За случаите са уведомени техниците на „Сиела Норма“, който на място са направили съответната диагностика и проблемът е отстранен, с което в тези секции гласуването продължава да е с машини и с хартиени бюлетини. Към момента няма данни за проблеми с други машини за гласуване на територията на община Благоевград.

В началото на изборния ден са се наложили и шест смени на членове на секционни комисии, обобщи Мартин Бусаров.

 Десислава Велкова/БТА

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене