Ето по колко ни взима банкоматът при всяко теглене

Банковите такси растат и ще растат още и занапред

Поне по една дебитна карта има всеки пълнолетен българин, а 40% от тях имат и кредитна карта.

Още преди три години БНБ изброи 6.2 милиона дебитни карти и 1.2 милиона кредитни. Големият бум се случи не защото хората искаха да са модерни и да ходят без кеш в джоба, а заради нормативните изисквания заплати и пенсии (с малки изключения), стипендии и всякакви социални плащания да влизат по банкова сметка, а не да се изплащат в брой.

Повече от половината картодържатели се научиха бързо да си спестяват време и пари и да плащат директно на ПОС терминал в магазина, а не да тичат до банкомат и да плащат покупките си в брой. И има защо. Банковите такси растат и ще растат още и занапред.

Добрата новина е, че таксите за теглене кеш се увеличават с по-бавни темпове, отколкото другите банкови комисиони. За сметка на това обаче растат съпътстващите „невидими“ такси, свързани с притежаването на банкова карта, като например месечната поддръжка на сметката. Тя варира в общия случай между 2 и 3 лева за дебитни карти. И де факто банките имат опция да ги увеличават когато и с колкото си решат, след като уведомят предварително клиентите си, пише „Марица“.

 

 

Финансовият пътеводител „Моите пари“ проследи как се изменя една от най-масовите услуги – именно теглене на пари от банкомат. Справката показва, че все още съществува и безплатна услуга (при две банки и при определени условия), но масовата такса е 0.30 лева, ако се тегли от машина, инсталирана от банката, издател на картата.

Почти половината от банките обаче вече са възприели друга методика за комисионата си и тя отдавна не е фиксирана сума. Изчислява се като процент от изтеглената сума, но има зададена и долна граница, под която таксата не пада. Например между 0.1 и 0.16 процента, но минимум 0.30 лева (виж таблиците). Това означава, че колкото по-голяма сума искаме от банкомата, толкова по-скъпо ще платим.

Таксите за теглене на суми в брой от чужд банкомат винаги са били и остават да бъдат по-високи. Те започват от 1 лв. и достигат 0.20%, мин. 1.50 лв., за всяка операция, коментират от платформата. Отново половината от банките начисляват фиксирана сума, която варира от 1 лев до 1.20 лева, а другите имат закован минимум между 1.20 и 1.50 лева и удържат процент от сумата (между 0.1 и 0.2 процента).

 

 

И в двата случая прави впечатление, че по-малките банки държат по-ниски такси за тази услуга. Големите обаче вземат повече от клиентите си, нищо че имат и повече клиенти.

Изследване от миналата година пък показа, че банковата карта заема второ място (54 на сто) сред предпочитаните методи за разплащане от българите, а парите в брой продължават да държат първа позиция с 67 на сто. Това показват резултатите от международното проучване „Нагласи към методите на разплащане“, поръчано от „Ево Груп“ в партньорство с „Виза“ в страните от Централна и Източна Европа.

Картината обаче малко по малко се променя и в големите магазини все повече се плаща безкешово. Такса за клиента при ползване на ПОС терминал няма. Тя се поема от търговеца. Това е и причината някои малки магазинчета упорито да отказват да инсталират терминал.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене