Юбилеят на ансамбъл „Пирин“ връща на родна земя емблематични певци

photo_verybig_1361914Бивши изпълнители, емблеми на ансамбъл „Пирин“, ще вземат участие в двата спектакъла по повод 60-годишния му юбилей.

За предстоящите концерти в Благоевград и София, от Америка пристигна популярната изпълнителка на песента „Катерино моме“ Татяна Сърбинска. Очаква се всеки момент от Кипър да се прибере и солистката Таня Костова, която ще представи част от репертоара си пред българска публика.

В спектаклите ще се включи и една от основателките на ансамбъла – певицата Руска Стоименова, която през 2012 година бе удостоена със званието „Почетен гражданин на Благоевград“.

„В концертите по повод годишнината са вплетени музика, песни и танци не само от Югозападна България, но и от всички фолклорни региони на България. Ще бъде поставена и изложба, представяща историята на ансамбъла“, разкри ръководителят Данислав Кехайов.

По думите му към двата спектакъла се очаква голям интерес. „През тази година направихме много турнета из България. Скоро се прибрахме от Кърджали, Димитровград и Стара Загора, където салоните бяха препълнени, а самите прояви се приемаха много емоционално. Надяваме се, че и за предстоящите концерти нещата ще стоят по този начин“, допълни Кехайов.

Първият концерт е планиран за 27-ми ноември в Благоевград, с начален час 18:30, а вторият е на 4-ти декември в НДК, отново от 18:30 часа.

Освен двата големи спектакъла в Благоевград и София, в следващите месеци предстоят и участия във Велико Търново, Севлиево, Горна Оряховица. Предвиден е и Коледен концерт в Благоевград. През следващата година предстои доокомплектоване на съставите в Ансамбъла, както и обновяване на репертоара. „Започваме да подготвяме нови програми, които са с различна насоченост. Едната ще бъде за бълграрска публика, а другата ще бъде специално за ценители от други държави“, каза Кехайов.

През 2015 година предстоят и няколко турнета в чужбина, като в момента текат преговори за концерт в зала „Чайковски“ в Москва.

Ансамбъл „Пирин“ е един от най-известните български фолклорни ансамбли и посланици на българското народно изкуство по света. Създаден през 1954 година с цел издирване и творческо пресъздаване на българския фолклор, за претворяване на сцената красотата на автентични фолклорни образци, както и създаване на произведения на фолклорна основа с участието на съвременни творци – композитори, музиканти, хореографи, художници, поети.

В своята творческа биография и репертоар ансамбъл”Пирин” има над 400 заглавия от песни, оркестрови пиеси, музика за хор, солисти и танцови постановки. Има издадени 12 дългосвирещи плочи, 16 аудиокасети, 6 компактдиска, 3 видео касети и множество рекламни издания. Ансамбълът е носител на множество награди.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене