ГДБОП: С нови измамни схеми се точат сметки на фирми

Измамници източват фирмени сметки чрез фалшиви мейли от шефове или служители с искания за преводи на суми или смяна на банкови сметки. За целта се вземат публично посочени данни от профилите на компаниите, LinkedIn или Facebook.

За това предупреждават от Отдела „Кибератаки и финансови измами“ към ГДБОП, цитирани от БНР.

„С което му са нарежда да изпрати спешно пари във връзка с нова тайна сделка, от която компанията ще спечели много. Парите постъпват реално по сметката на финансово „муле“, обяснява Николай Неделчев, началник на Сектор „Финансови измами“ към Отдел „Кибератаки и финансови измами“ в ГДБОП.

Друга форма на измама също набира популярност. „Да се изпращат имейли от името на отделни служители, които приканват да им бъде превеждана заплатата по нова банкова сметка“, обясни още Неделчев.

Банковите сметки, които се използват при този вид измами, са в така наречените дружества за електронни пари.

Засегнати са дори и дружествата с банков лиценз, които позволяват незабавен превод на финансови средства между свои потребители. Заради това българска фирма е олекнала с над пет милиона долара. Неделчев обаче уверява, че благодарение на разследването, дружеството ще си върне парите.

Измамите с точенето на сметки на физически лица и фирми в световен мащаб от години се извършва от лица, които най-често се намират в Нигерия или в Гана. Но и българи често завличат чужденци с огромни суми чрез подобни схеми.

Затова Неделчев препоръчва: „Когато става въпрос за превод на пари, трябва информацията да се потвърждава по два независими канала.“

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене