Музейни работници излязоха на символичен протест в Благоевград

Музейни работници излязоха на символичен протест пред сградата на музея в Благоевград. В Деня на народните будители служителите в Регионалния исторически музей в Благоевград напомниха за исканията си, свързани с по-достойни възнаграждения и повече средства за култура.

Протестът не е продиктуван само от искане за достойно заплащане, каза пред журналисти директорът на културната институция д-р Кирил Алексиев. Те настояват и за достойна издръжка на музеите, посочи той. „Както вижте, личат белезите на времето пред сградата и в края на краищата стандартите за издръжка на музеите са изключително недостатъчни и за нас е унизително да се налага да се молим, за да можем да изпълняваме нашите задължения, които са ни вменени по Закона за защита на културното наследство“, каза д-р Алексиев.

Ние сме хората, които пазят паметта и са лицето на държавата пред хората, които посещават нашата страна, допълни музейният директор. Той отбеляза, че миналогодишните протести на ангажираните в сферата на културата не са дали очаквания резултат. По думите му вече разликата в заплащането на ангажираните в сферата на културата и на образованието вече е „ужасяваща“, а това води до загуба на квалифицирани кадри. „Загубата на такива кадри означава, че на нас ни става все по-трудно да изпълняваме нашите задължения по опазване на културно-историческото наследство“, отбеляза д-р Алексиев.

Според директора на музея в Благоевград до няколко години кадровата криза ще бъде голяма, а музеите „по естествен начин ще се превърнат сами по себе си в музейни експонати, ако продължава неглижирането на проблема“. Д-р Кирил Алексиев е на мнение, че част от проблемите са свързани с „неадекватните европейски програми и проекти“, които не са съобразени с нуждите и изискванията на музеите. „Не може да се прави обучение за дигитализация при положение, че покривът може всеки момент да ти падне на главата“, каза той и допълни, че в музейните сгради се съхраняват културно-историческите ценности, които са общонационално богатство.

Трупата на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ също се включва символично в протеста, съобщиха за БТА от театъра. Част от колегите ще се включат в обявения протест пред Столичната библиотека, посочиха от театъра.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене