ВАС гледа делото срещу решението на ЦИК за отмяната на машинния вот

Върховният административен съд ще разгледа днес делото срещу решението на ЦИК за отмяната на машините за гласуване. Откритото съдебно заседание започна в 14:30 часа.

Общо 12 жалби са постъпили в събота по електронен път от ЦИК във ВАС. Съгласно Изборния кодекс те трябва да бъдат разгледани и по тях да има съдебно произнасяне в тридневен срок от постъпването им.

Подадени са жалби от ПП-ДБ, ПП „Единение“, от кандидата за кмет и кандидат за общински съветник на Община Шумен Неделчо Неделчев, от кандидата за общински съветник за Столична община Петър Славов, както и от шест физически лица в качеството им на избиратели.

По две жалби на физически лица съдът е дал срок да отстранят нередовностите в срок до 12:30 часа днес. Едва тогава по тях ще бъдат образувани административни дела за разглеждане.

Във ВАС има постъпила жалба срещу обявената от ЦИК нищожност на решението на ОИК София да се използват машините за гласуване. Образуваното по нея административно дело ще бъде разгледано в открито съдебно заседание в 15:00 часа, в зала 2 на ВАС.

/nova.bg

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене