Изложбата „Петрички багри“ разкрива емблематични за града символи чрез живопис, акварел и пластика

Изложбата „Петрички багри“ ще разкрие емблематични за Петрич символи, вплетени в творби с живопис, акварел и малка пластика. Това е самостоятелна изложба на художника Георги Стойчев и ще бъде открита в събота в Исторически музей Петрич. Тя съдържа 110 творби, 110 акварела на стойка и 10 пластики. Художникът каза за БТА, че за четвърти път излага творбите си в Петрич.

Като човек, роден в Петрич, кестените и жинките са темата, която съм вкарал в изкуството и се гордея с това, каза Стойчев. От жинка тръгва всичко. Това е нашенска, петричка дума и има много значения, каза Стойчев. В петричкия край думата „жинка“ се използва за обвивката на кестеновите плодове. „Първото нещо, което направих „Болезнена душа жинка“, после вече светлина, плодна жинка. Много символи намирам в кестена и мога да го изразя, защото ми е познат и близък. И също сложих топлината, символа на сезона, на кестена, плодородие, вихър, слънце. Но държах жинката да е основна и се гордея, че съм вкарал тази тема в изобразителното изкуство, акварел и маслена живопис и пластика. С това доказвам, че една тема, във всеки един материал може да се потърси по различен начин и да звучи убедително“, каза художникът.

Авторът разказа, че рисува акварел, акрил и масло. „Акварелът ми е постоянно, откакто се помня, като всички деца сме започнали с водните боички. Той е най-поетичен, най-въздушен, най-недоизказан. Другите неща са ми акрил и масло, защото използвам и някои техники за наслагване на двата вида боя“, каза Стойчев.

Авторът разказа, че в изложбата участва и картина, която е започнал да рисува през 1970 година и е завършил през 2018-та. „Исках да е петричка, с праскови, но повече ми пасна да е с ябълки, тъй като аз имам много ябълки и съвпадна с годишнина на Владимир Димитров“, каза Стойчев.

Една от картините в изложбата авторът е нарекъл „Просветлена“. Ние имаме един израз „Вече душата не ми е жинка“, т.е. всичко ти е оправено и ти е светло и спокойно, а иначе като те боли, то те боцка като „жинка“, разказа художникът. Изложбата ще остане в Исторически музей Петрич един месец.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене