Къщички за синигери поставиха в центъра на Благоевград

Специални къщички, изработени с помощта на деца и преподаватели от ЦЛТРДБ, ще приютяват синигери, които предпазват кестеновите дървета от един от основните вредители за дървесния вид – листоминиращия молец.

Къщичките се монтират по главната пешеходна улица „Тодор Александров“ от служители на ОП „Озеленяване“ към Община Благоевград.

Началото на инициативата бе поставено в присъствието на деца от детски градини в Благоевград, които научиха много и интересни факти за природата.

В къщичките има и хранилки, които непрекъснато ще бъдат зареждани със специално пригодена храна за птиците през зимния период.

От няколко години насам се наблюдава процес по пожълтяване на кестените още в средата на летния период, като листата често окапват по-рано от очакваното. Причината за това листоминиращия молец. Вредата, причинявана от гъсениците на молеца, се изразява и в потискане на нормалната фотосинтеза на листата, съответно върху жизнеността на дърветата, до тяхното отслабване, правейки ги чувствителни на суша и студ, както и на заболявания.

Резултати от наблюдения на учени сочат, че синигерите са безценни помощници в биологичната борба с вредните насекоми. Птиците целенасочено търсят ларвите на молеца, за да хранят малките си, като по този начин предпазват кестените от вредители.

В зимните
месеци естествените източници за храна на птиците силно намаляват и те лесно откриват поставените от човека хранилки и привикват да ги посещават. Хранилките се зареждат само през зимата. С идването на пролетта зареждането на хранилките се прекратява, но синигерите продължават да идват да търсят храна в клоните на кестените и там
намират вместо поставеното зърно – вредителя молец.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене