Има ли повод за притеснения след земетресенията във Вранча и Стражица последните дни

„Няма за какво да се притесняваме – земетресението, което вчера бе регистрирано в района на Вранча, беше с умерен магнитуд от 4,2 по скалата на Рихтер. То не е необичайно, в този район се регистрират често такива събития”. Това заяви пред NOVA доц. Пламена Райкова от отдел „Сеизмология и сеизмично инженерство“ в БАН. По думите й за Вранча се наблюдава тип цикличност през около 40 години.

„В Стражица имаше слабо земетресение, в този район са наблюдавани силни земетресения, в последните 20 години се регистрират слаби земетресения. Всяка страна има своите сеизмични огнища”, поясни Райкова.

Земетресение с магнитуд 4,2 в Румъния

Относно система за ранно предупреждение през мобилните телефони, тя обясни, че за момента има няколко чуждестранни системи за предупреждение за земетресение.

„Те предупреждават 10 до максимум 30 секунди преди труса. За България подобни системи не са много сигурни, защото при нас огнищата са много плитки и това предупреждение 5-10 секунди, ако човек тръгне да бяга, вероятно ще бъде на стълбите по време на самия трус”, обясни Пламена Райкова. „Земетресенията са обичайно явление”, допълни тя, разяснявайки структурата на земята.

При земетресение най-важното е хората да са спокойни, да няма паника. Да застанем до стена, която е стабилна, но не срещу библиотека, защото може да ни затисне, посъветва доц. Райкова.

https://www.vbox7.com/play:79022ee4ef

 nova.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене