Фермери от Пиринско искат оставката на директора на Областна дирекция „Земеделие“ в Благоевград

Мотивът е служебното разпределение на вече поделени помежду им „бели петна“, началникът прехвърли отговорността на назначените от него комисии

Земеделци и животновъди от Благоевградска област се стекоха вчера сутринта пред централата на Областна дирекция  „Земеделие“ в Благоевград на протест  срещу служебното разпределение на „бели петна“, за което не са зачетени доброволните поделби помежду им и срещу масовото отстраняване през последните седмици на дългогодишни служители от административните звена на службата в общините и в централата. Те настояха директорът Божидар Йосифов да си подаде оставката, а той прехвърли отговорността на назначените от него комисии.

Протестът бе заявен за 9 часа, заради което половин час по-рано в района имаше полиция. Около 9,10 ч. представители на протестиращите се качиха в директорския кабинет и Божидар Йосифов откликна на искането им за разговор. Той покани протестиращите в заседателната зала на Горското, с чиято администрация делят една сграда, но за близо 1 час до решение на основния проблем на земеделците и животновъдите не се стигна.

Още със сядането хората поставиха основната си болка: Защо се стигна до ситуацията с непризнатите им доброволни разпределения и как въпросът може да се реши бързо и в полза на стопаните.

„Задължението ми по закон е да назнача комисии. Каквото са ми представили като доклад, това съм подписал. Не съм оказвал натиск, нито съм повлиял по какъвто и да е начин на работата им. По никакъв повод не съм им се месил. Няма доброволно споразумение, което да е постъпило и аз да не съм одобрил“, декларира още в началото директорът Божидар Йосифов. Думите му обаче бяха оборени с документи за направени доброволни разпределения на „бели петна“, които не са отразени и признати от Областна служба „Земеделие“ и за които впоследствие Йосифов е издал заповеди за служебно разпределение, което ощетява стопаните въпреки правата, които им дава законът. „Комисията не ми е докладвала, че има доброволни споразумения“, обяви изненадващо директорът, но остави без отговор въпроса от залата каква е връзката и причината за масираното освобождаване на дългогодишни служители през последните седмици.

„Защо 10 години правим идентични споразумение и досега не е имало проблем и изведнъж тази есен, след като вие оглавихте службата, той се отключи?“, настояха отново да чуят причината протестиращите, но единственото, което получиха, бе „успокоение“, че ако се установи, че комисиите не са си свършили работата, виновните ще понесат отговорността си.

Йосифов призна, че е запознат със сигнала на протестиращите, пуснат преди месец до министъра на земеделието и прокуратурата, с който също се иска оставката му, и информира, че в момента органите на властта викат хората от комисиите за обяснения, след което ще се произнасат за отговорността им за създалата се ситуация.

„Платих на адвокат да обжалвам служебното споразумение, но времето, през което текат делата, го плащаме ние. Навсякъде са орязани имоти и ще изгубим хиляди, докато приключат делата и проверките. В същото време имотите остават празни и никой не ги ползва и не разбираме какъв е смисълът от това, нито какъв ще е смисълът след половин година или повече да се произнесат компетентните органи, когато ние ще сме изпуснали всички срокове за кандидатстване по различните мерки. Ще бръкнеш ли в джоба си, докато свършат делата, да храниш семействата ни и сега, като се прибера у дома, какво да кажа, като ме питат решихте ли проблема?!“, директен бе мъж от Гърмен.

Негов колега от Банско прибави, че за разходите по делата на ОД „Земеделие“ пак данъкоплатците плащаме, вместо да са от джоба на виновния”.

„Ние правим най-трудното, успяваме 30 човека в Добринище да разпределим помежду си земята и да се договорим за ползването на „белите петна”, защо тази година не го признахте и го направихте служебно?! Това е най-дребната, разпокъсана земя, която така ще остане да пустее, как миналата година комисията одобри споразумението ни и защо тази година работи срещу себе си“, остана без отговор въпросът на жена от залата.

Хората един през друг настояваха пред директора на ОД „Земеделие“, след като е назначил комисиите, да изисква от тях да си вършат работата  в полза на стопаните, както са го правили 10 г., а не в тяхна вреда, както се случва в момента, но той отново им се изплъзна с думите: „Сега искате от мен да упражня натиск върху комисиите, а само преди минути ме обвинихте в същото. Това няма как да стане, казах ви вече. До мен до момента няма сигнал, че комисиите не си вършат работата“, заяви Божидар Йосифов.

Той обаче не можа да отговори на въпроса защо тази година под негово ръководство всички 14 комисии в областта допускат една и съща грешка, която преди не са правили.

„Методите ти на работа винаги са били такива, даваш устно разпореждане, за да няма следа. Достатъчно добре те познавам от годините, когато работех в дирекцията“, не сдържа гнева си мъж от Сатовча, а поредната декларация на Йосифов, че никога през живота си не е упражнявал натиск върху колеги, бе посрещната от множеството с призив пред тях да се подложи на детектор на лъжата.

Последваха викове с настояване за очни ставки с председателите на комисиите, които пред всички да кажат имало ли е, или не натиск върху тях от директора.Протестиращите се събраха пред администацията на ОД „Земеделие“ малко след 9 ч сутринта.

Стопанин от Банско показва на директора Б. Йосифов документи, доказващи , че доброволните споразумения са пренебрегнати и не са зачетени от него.

Стопаните не получиха решение на проблема , който ще им причини загуби в хиляди лева Бивш служител на дирекцията от Сатовча уличи Йосифов , че е наясно с методите му на работа с подчинените

„Ти си за уволнение! Подай си оставката и се махни! Не може да си играеш с толкова съдби“, настоя мъж от залата.

„Аз следвам само закона“, бе отговорът от Божидар Йосифов , но останаха да висят във въздуха реплики от залата: „Значи предишните директори не са го правили, така ли?!“.

Срещата приключи без конкретно решение за изход от ситуацията въпреки настояването на стопаните за това.

Отговор на сигнала си от края на септември до министерството, за който „Струма” писа, земеделците и животновъдите все още не са получили.

Проверката на прокуратурата продължава. /struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене