Христо Грозев: Руското разузнаване е взривило складове за оръжия в България

Снимка: БГНЕС

Една група се свързва най-малко с пет взрива у нас

Няколко взрива в български военни складове и заводи са свързани с руското военно разузнаване. Най-ранният известен взрив е от 12 ноември 2011 г. в склад до с. Ловнидол, където са складирани над 3000 далекобойни снаряда. Това обясни журналистът Христо Грозев пред bTV за новото разследване съвместно със сайт за разследвания.

Група от 6 руски шпиони пътуват под прикритие с фалшиви самоличности до Словакия и Австрия, а оттам и до чешки завод за военна продукция. Там са сложени взривяващи устройства, които е трябвало да пътуват до България. Тази група можем да свържем с най-малко пет взрива в България, а някои от тях водят и до човешки грешки, обясни той.

Заради войната в Украйна има много руски хакери, които не са доволни от това, което се случва в собствената им страна. Част от тях успяха да влязат в пощата на един от участниците в операцията в България – Владимир Моисеев, който е тръгнал от България под името Владимир Попов. В архива попаднахме на една командировка, в която петима души от военното разузнаване но Краснодар докладват на шефа си, че са създали взривяващо устройство подобно на дистанционно за кола.

Агентите сега били на високи държавни длъжности. Трима са лични представители на президента Путин – в Сахалин, Магадан, Сибирската област на Русия, а единият в Тайланд, обясни още той.

Нели Христова

dnes.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене