Измам в стил „КТБ“ гръмна в Сандански: Скандал с пари на 300 учители, спестяванията им във ВСК източени

pari-pa4ka-ot-20

Измама с пари на педаго­зи бе установена в Сандан­ски, скандалът гръмна, след като разбрали, че крупни су­ми са, теглени от Взаимоспо­магателна каса, в която чле­нуват 300 учители от основ­ните и средни училища в Сан­дански, но парите не са въз­становени. Това стана извес­тно на общото събрание на членовете на ВСК в община Сандански.

Разбра се, че облагоде­телстваните  пари на ВСК са 10-ина членове от общо 300 членували в касата. Кон­статирани са сериозни нарушения с дава­не на пари от ВСК на педаго­зи в особено големи разме­ри – до 20 000 лева. Едни и същи членове на ВСК са тег­лили крупни суми за сметка на останалите, които от 1 -2 години чакат да теглят кредит от ВСК, но им е отказано. Сред педагозите, получавали привилегии от ВСК, е Краси­мира Палкова, която е изтег­лила 20 000 лева, но не е въз­становила нито лев. Параджията в гимназия „Яне Сан­дански”, който е теглил 9000 лева, също не е възстановил нито лев. Единодушно педа­гозите са взели решение фи­нансовите отчети за събрани­те и раздадените от ВКС па­ри да се дадат на независим финансов одит, за да се ус­танови какви са злоупотре­бите.

На месец събраните пари от членски внос във ВСК, коя­то са създали учителите в Сандански, са по 3000 лева. Отделно от това се събират месечни такси от лицата, кои­то са теглили пари от ВСК и се задължават да ги погас­яват. Председател на коми­сията е вече пенсионираният помощник-директор на гим­назия „Яне Сандански“ Р. Трайкова, която не е освобо­дена от отговорност.

Колко и с каква сума са ощетени учителите не е ясно засега. Някои сравниха из­точването на пари от ВСК в Сандански със схемата на фалиралата банка КТБ.

В момента парите във ВСК са изхарчени и по документи са на нула. Нито един от 300- те й членове не може да тег­ли пари, тъй като предишно­то ръководство с председа­тел пенсиониралата се вече зам. шефка на гимназия „Яне Сандански“ Райна Трайкова е раздало всички натрупани средства. Новото ръководс­тво с председател Венета Ца­рева, учител във II ОУ в Сан­дански, е влязло в мандат преди месец, след като дъл­гогодишният председател Райна Трайкова е излязла в пенсия. До разкриване на липсата на средства във ВСК се стигнало, след като Р. Трайкова предала документа­цията на наследничката си В. Царева. На общото събрание, проведено миналия четвър­тък, са присъствали около 150 членове на ВСК от 4 ос­новни училища и 3 гимназии в Сандански.

Вестник „Струма“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене