Октомври си отива с летни температури

През следващото денонощие ще премине студен атмосферен фронт. Това съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Атмосферното налягане слабо ще се повиши и ще се доближи до средното за октомври.

Облачността ще е променлива, по-значителна през нощта и в сутрешните часове, но вероятността за валежи е малка, а след обяд от запад ще намалява до предимно слънчево време. Вятърът в цялата страна ще се ориентира от север-североизток, ще е слаб.

Температурите слабо ще се понижат, но ще се задържат по-високи от обичайните за октомври: минималните ще са между 12° и 17°, а максималните – между 24° и 29°. В София минимална температура ще е около 13°, а максимална – около 25°.

Времето за Гоце Делчев ще е предимно слънчево и с максимална температура 27 градуса.

Над Черноморието облачността ще е променлива, намаляваща към края на деня до незначителна. Ще духа слаб вятър от север-североизток. Максимални температури: 23°-25°. Температурата на морската вода е 19°-21°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.

Над планините облачността ще е променлива, намаляваща след обяд до предимно слънчево време. Ще духа до умерен северозападен, по билата силен югозападен вятър, който след обяд ще се ориентира от запад. Максимална температура на височина 1200 метра около 20°, на 2000 метра – около 11°.

Осезаемо застудяване в първите дни на ноември

Изпращаме октомври с нетипично за нашите географски ширини и за сезона топло време. Въпреки краткотрайните смущения, почти до самия край на месеца дневните температури ще се движат с до 10-12 градуса над обичайните.

Във вторник и сряда термометрите ще показват с градус по-високи стойности. Облачността ще е променлива с минимална вероятност от валеж. Едва в сряда привечер, покрай преминаването на атмосферен фронт ще има краткотрайни валежи, които през нощта ще преминат над отделни райони на Западна и Северна България.

Четвъртък следобед, с усилване на вятъра от запад, смущението ще е причина за локални гръмотевични валежи в Южна и Източна България. Температурите с леки колебания ще се запазят. В петък вятърът ще е още по-силен, но ще е топъл югозападен фьон с мощни пориви по северните планински склонове. Вечерта отново ще премине фронт с валежи, по-съществени в западните и централните райони на Северна България.

Как промените в климата ще се отразят на световните туристически дестинации

Последните октомврийски почивни дни, когато избираме органи на местната власт, ще са по-хладни с температури между 20 и 25-26 градуса. Облачността – динамична, но с локални краткотрайни превалявания на малко места, предимно в южната половина на страната. В събота срещу неделя се връщаме към астрономическото време и местим стрелките на часовника с час назад.

В последните 2 дни на октомври отново ще сме в плен на топли средиземноморски въздушни маси с температури от 20 до 26-27 градуса. Валежи не се очакват.

Ако текущите прогнози се запазят, по-сериозно нахлуване на студ се очаква в първите ноемврийски дни. В периода 1-3 ноември ще премине студен атмосферен фронт – валежите ще са краткотрайни, но във високата част на планината ще са от сняг. Температурите осезаемо ще се понижат до нива от 10-15 градуса в топлата част на денонощието.

nova.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене