Сиромашко лято в събота с температури до 33°

Днес ни очаква топло време, като преобладаващите максимални ще са между 28° и 33°, в София – около 29°. Вечерта над западните райони облачността ще се увеличи, сочи прогнозата на НИМХ.

Сутринта на отделни места в низините и котловините видимостта ще е намалена. Ще остане ветровито с умерен, през деня в районите разположени в близост до северните склонове на планините силен и бурен вятър от юг-югозапад.

Предупреждение за силен вятър е обявен за 9 области на Южна България.

За София и Софийска област жълтият код се отнася за южните квартали на столицата, в близост до Витоша. Ще духа поривист юг-югозападен вятър с пориви до 20 m/s. За Софийска, Пернишка и Кюстендилска области предупреждението заради поривист юг-югозаден вятър с пориви до 20-22 m/s.

За областите Монтана, Враца, Ловеч и Габрово кодът е в сила за Предбалкана, където ще духа юг-югозападен вятър с очаквани пориви до 20-24 m/s.

За област Благоевград също е в сила код жълто, най-вече по долината на Струма и северните склонове на планините, където ще духа силен юг-югозападен вятър с пориви до 20-22 m/s.

Времето за Гоце Делчев ще е предимно слънчево и максимална температура 27 градуса.

По Черноморието ще е предимно слънчево. Ще духа умерен и силен вятър от юг-югозапад. Максималните температури ще са 26°-31°. Температурата на морската вода е 18°-21°. Вълнението на морето ще е 2-3 бала.

В планините ще бъде предимно слънчево. Вечерта над западните райони облачността ще се увеличи. Ще духа силен, по билата и бурен вятър от запад-югозапад. Максималната температура на 1200 метра ще бъде около 25°, на 2000 метра – около 16°.

В неделя ще се задържи топло с минимални температури между 12° и 17°, на места в Северна България – до 20°, максималните – предимно между 26° и 31°. Облачността ще е променлива, вероятността за валежи – малка. След обяд югозападният вятър ще отслабне, а привечер в Северна България ще се ориентира от запад-северозапад и с него ще започне да прониква хладен въздух.

В понеделник ще има променлива, предимно висока и средна облачност, почти без валежи. Температурите ще се понижат, но ще останат по-високи от обичайните, минималните – между 11° и 16°, а максималните – между 22° и 27°.

 НИМХ

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене