Довечера в 23:00 часа задължително погледнете небето

Точният пик е в 1 часа сутринта EDT (0500 GMT), като падащите звезди от този средно интензивен дъжд удрят земната атмосфера с бързина 66 километра в секунда или около 238 000 км./ч

Метеоритният поток Ориониди ще достигне своя връх този уикенд, когато Земята пробие поле от прах и отломки, оставени във вътрешната част на Слънчевата система от Халеевата комета, съобщават от Meteobalkans.com.

Въпреки че Орионидите са активни от 26 септември до 22 ноември, най-доброто време за наблюдение ще бъде на 21 октомври, когато се очакват около 23 „падащи звезди“ на час.

Точният пик е в 1 часа сутринта EDT (0500 GMT), като падащите звезди от този средно интензивен дъжд удрят земната атмосфера с бързина 66 километра в секунда или около 238 000 км./ч.

Орионидите, които НАСА описва като един от най-красивите метеорни потоци за годината, могат да се появят навсякъде в небето. Въпреки това изглежда, че те произлизат близо до Бетелгейзе, известната червена гигантска звезда в съзвездието Орион.

Падащи звезди се появяват, когато метеори се търкат в частици въздух, създавайки триене и топлина, които изпаряват метеорите, за да създадат ярки светлинни ивици по небето.

Тъй като луната е близо до фазата на първата си четвърт, най-тъмните небеса ще бъдат след полунощ, след като луната залезе. Това е идеално, защото Орионидите се виждат най-добре в часовете след полунощ, според НАСА.

Повече падащи звезди ще се виждат в места с тъмно небе, които можете да идентифицирате с помощта на карта на светлинното замърсяване.

Орионидите са един от двата годишни метеорни потока, причинени от Халеевата комета, която последно е била наблюдавана във вътрешната слънчева система през 1986 г. Другият е метеорният поток Ета Аквариди, чийто пик е всяка година в началото на май.

Сега отвъд Нептун кометата на Халей обикаля около слънцето приблизително на всеки 76 години, което я прави единствената известна комета с невъоръжено око, която теоретично може да се види два пъти в един човешки живот.

След това тя ще се върти около слънцето, преминавайки близо до Земята през 2061 г. През ноември и декември гигантската комета ще достигне афелия, най-отдалечената си точка от слънцето, преди да започне обратното си пътуване до вътрешната слънчева система, според EarthSky .

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене