МЕГА СКАНДАЛ! Прокуратурата привиква клиенти на скандален неврокопски „туроператор“ заради крупна измама!

В. Ангелов

В. Ангелов

Мега дело в прокуратурата може да гарантира костюм в бяло – черни райета за скандално известна неврокопска туроператорка.

Оказа се, че държавното обвинение е на път да образува дело за измама в особено големи размери. В началото на годината собственикът на ТА „Оазис-А” В. Ангелов изригна в социалните мрежи: Как с непочтени действия, не зачитайки моралните и законови норми, искаш да станеш „голям“ туроператор. „И как служителката ми в Гоце Делчев Емилия Вретенарова бивша Омбашиева, докато работи във фирмата ми, си регистрира собствена агенция, дублирайки марката „Оазис”!

Древногръцкият философ Хераклит е казал: „Панта рей…“ /Всичко тече, всичко се изменя/. Така е! Новото, прогресът се ражда в развитието. Да създадеш ново е похвално, но когато в зародиш е заченато в лъжа и измама, не е почтено, не е справедливо“, възмущава се, меко казано, в медиите Ангелов.

Емилия Вретенарова се появява на туристическия небосклон с апломб, заявявайки: „Нова 2023 г., ново начало“.

„Дълго мълчах по темата, но дойде време да кажа истината.

Ето фактите:

В далечната 2006 г. Емилия Вретенарова започна работа към туристическа агенция „Оазис-А“ като организатор по туризма в офиса ми в Гоце Делчев. За да се създаде по-голяма заинтересованост в работата, аз приложих принципа да се поделя приход/разход на 50%. Същият принцип беше приложен и в туристическия офис в гр. Сандански.

През този период имах офиси в различни градове: София, Пловдив, Самоков, Дупница… и изграждахме сплотен колектив. Водех ги къде ли не на Балканите и в Европа, чудесно откриване и закриване на сезона в Гърция, а последните ни пътувания бяха в Лондон и Барселона. Ние бяхме едно задружно семейство „Оазис” и всички с чест го повтаряха при нашите многобройни срещи. Дори пример в тази връзка: празнувайки „10 години присъствие на ТА „Оазис-А“ на Бяло море“ през м. април 2016 г., имахме много гости, имаше доста комплименти към ръководството на агенцията, че са създадени условия за задружен колектив, и тогава лично Емилия Вретенарова каза: „Г-н Ангелов е нашият професионален баща и всичко дължим на него!“, и т.н.

Тя обаче се възползва от една моя лична трагедия – през септември месец същата година почина синът ми – моята опора. Той беше въвел система за отчитане по електронен път и всичко вървеше без грешка. След този момент тя започна при много по-големи обеми на работа да отчита все по-малки финансови резултати. Многобройни бяха апелите от моя страна към нея, че „работата е добра, когато е добра отчетността“, но тя си продължаваше по нейния си начин.

През юли месец миналата година я извиках и поставих въпроса категорично: представянето на отчетите със закъснение по 3-4 месеца е грубо нарушение на финансовата дисциплина и към същата дата тя дължи над 50 000 лв. от предходни години по нейните отчети. Само един малък щрих от „перфектната“ й отчетност: дава 8800 лв. на хотел на морето без никакъв документ – нито ордер, нито разписка, нищо! И какво следва от това?! Г-жа Емилия, работейки в ТА „Оазис“, без да й мигне окото, през м. август създава нова туристическа агенция с името „Оазис Турс-ЕМ“ ЕООД, дублирайки марката и името ми! Дали е законно, или не – не знам, но не е морално. Междувременно през този период ние се събираме, черпим се, водя я наново да разглежда хотелската база в Гърция, която предлагаме, и т.н. А през това време тя получава лиценз за туроператор с лъжа и измама. Какво имам предвид? За да получиш лиценз за туроператор, трябва да отговаряш на две основни условия: да имаш висше професионално образование /„Туризъм“/ и езикова квалификация; да имаш наето помещение, в което да предлагаш туристически услуги. Тя не отговаря и на двете условия!

Тъй като тя и колежката й в офиса са със средно образование, се обръща към Лазар Асьов от Велинград, който има туристическа агенция. Заблуждава го, че аз знам, че ще прави фирма, и той дава съгласие да използва неговите документи /за висше образование и езикова квалификация/, да е управител в новата й фирма. На моя въпрос: „Лазаре, вярно ли е?“, той ми отговори: „Г-н Ангелов, тя ме излъга. Каза ми, че Вие знаете, че ще прави фирма. А че ще дублира името на агенцията „Оазис” разбрах след това от интернет. Много съм възмутен от това – не е честно! Когато аз работих при Вас, реших да уча и да правя фирма, Вие ме поздравихте и ми стиснахте ръката. Аз не мога да забравя този жест“. Прилагам ръчно самоподписаното от Лазар уверение, че не желае да има нищо общо с нейната фирма. Относно второто основно изискване – да има помещение, тя подава лъжлива информация, че към тази дата има собствено помещение. Тя подава адреса, на който се намира офисът на ТА „Оазис-А“ до 31.12.2022 г., за да си осигури да седне спокойно на 01.01.2023 г. в същия стол, в същото помещение и от името на „Оазис” да развива „силната“ си дейност. За целта ми изпраща в края на м. декември писмо от наемодателя на помещението, че заради неплатена вноска за наем за м. декември 2022 г. прекратяват договора с ТА „Оазис”, „забравяйки“, че ежемесечно досега самата тя е плащала наема. Прилагам писмо от наемодателя.

Ако има закони в държавата ни, а аз вярвам, че има, трябва да й се отнеме лицензът.

Как може, докато работиш в една фирма, да създаваш нова със същото име и същия предмет на дейност, и да въвеждаш в заблуждение Министерството на туризма, за да получиш лиценз, като предоставяш неверни данни, че имаш професионално подготвено лице във фирмата и помещение? В системата на туризма трябва да работят освен отдадени на професията хора, но и с морално високи качества и достойнства. Туроператорската дейност е достойна професия, благородна професия. Като дългогодишен туристически деятел смятам, че за такива измамници няма място в туристическия бранш. Проблемите, които създаваше с отчетността, са особено фрапантни през м. декември м.г. За екскурзии за абитуриентски бал 2023 г. е събирала суми от училища от името на ТА „Оазис”, като нито е уведомила агенцията за тези пътувания, нито договори с училищата е сключвала и нито лев не е отчела. Всяка година записва по около 300-400 абитуриенти, а е събирала капаро най-малко по 100 лв. от човек. Това са много пари! Докато е наш служител, записва абитуриенти, за които ние не знаем! Аз не знам и къде държи парите – в бурканбанк или в домашната й каса са?

 

За Нова година знаем, че има два автобуса за Истанбул и един за Дуръс, Албания. Нито договори е представила на туристите, нито получените от тях суми знаем къде съхранява, тъй като ги няма по фирмената банкова сметка и не са отчетени в офиса в Благоевград. Става въпрос за груби финансови нарушения. Докато е наш служител, прави реклама за екскурзия от името на ТА „Оазис-А”, а дава телефон за контакт на новата й фирма /за което разполагаме със снимков материал/! И усещайки негативен обществен отзвук от това, че дублира името на фирмата, пъргаво създава нова фирма „Еми Турс – ГД”. Много има да се пише за нейната „лоялност“ и отчетност, но това са само част от фактите, за които много прилягат народните мъдрости: „Пази, Боже, сляпо да прогледа“ и „Храни куче, да те лае“.Аз бих искал да благодаря на многобройните клиенти на ТА „Оазис-А“, които дълги години се доверяват на агенцията, и да кажа на г-жа Еми, че „Оазис” я е имало и преди нея, има я и сега, ще я има и след нея!“

За случая е уведомена прокуратурата със сигнал изготвен от Ангелов, чрез адвокатката му Албина Анева. Към момента има образувано дело срещу скандално зивестната туроператорка по което са привиквани всички нейни контрагенти в това число и клиенти. Източници твърдят, че съвсем скоро Вретенарова ще се сдобие в обвинение за измама в особено големи размери. Срещу нея са фактите, доказателствата… Разпитвани са и ще  продължават да рсе разпитват нейни клиенти, посредници и контрагенти.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене