Ден на българо-израелското единство подготвят в Кюстендил

Ден на българо-израелското единство подготвят в Кюстендил. Определената дата за церемонията, на която присъстващите ще покажат сплотеност срещу силите на злото, е 25 октомври. От 11.00 часа в къща музей „Димитър Пешев“ ще се отбележат и 21 години от откриването й.

Къщата музей е изградена по проект между Община Кюстендил и Съюза на българските евреи в Израел, а музеят се превръща в символ на българо-израелското сътрудничество.

Той е единствената експозиция на територията на България, специализирана по темата за спасяването на българските евреи. В годините на неговото съществуване през залите му са преминали хиляди посетители, които са почерпили познание за съдбоносните събития, разиграли се през Втората световна война, както и за решителния принос на петимата кюстендилци – Асен Суйчмезов, Владимир Куртев, Димитър Пешев, Иван Момчилов и Петър Михалев. За своето човеколюбиво дело те получават най-висшето признание – „праведник на света“ от мемориала „Яд Вашем“ в държавата Израел и орден „Стара планина“ I степен в Република България.

„През последните дни техният пример е особено важен, защото страданията, предизвикани от терористичната атака на 7 октомври 2023 година срещу мирни граждани на Израел, напомнят на най-тъмните времена на Холокоста“, споделят организаторите на събитието.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене